poniedziałek, 20 października 2014

Pyszny obiad po długim dniu: stek, małe marchewki, salsa z pomidorkówkoktajlowych, ryż i sałatka

Ostatni weekend spędziłam w szkole, w fantastycznej atmosferze, w pełni zaangażowania w zadanie, które mieliśmy wykonać. Było wspaniale, ale i męcząco. W drodze do domu, Pitek rzucił pomysł "może stek?' No właśnie, czemu nie! W rezultacie zrobiliśmy pyszną, energetyczną, ale i relaksującą obiadokolację :)

Składniki:
Stek:
  • 1 stek z rostbefu 
  • 2 łyżeczki musztardy, najlepiej pikantnej
Salsa pomidorowa:
  • 3/4 opakowanie pomidorków koktajlowych 
  • 1 garść listków mięty/melisy
  • 1/8 cebuli
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryczki chilli 
  • 2 łyżki oliwa extra vergine
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka soku z limonki 
  • sól i pieprz do smaku 
Sałatka:
  • 5 liści sałaty 
  • 1/4 opakowania pomidorków koktajlowych 
  • 1/3 papryki czerwonej 
  • 10 oliwek (użyłam zielonych oliwek nadziewanych cytryną)
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Ryż:
  • 3/4 filiżanki ryżu 
  • 1 i 1/2 filiżanki wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli
Marchewki:
  • 1 szklanka mrożonych marchewek
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
  • Stek wyciągam z opakowania, smaruję go musztardą z dwóch stron i odstawiam, by odpoczął. 
  • Marchewki wrzucam na małą patelnię bądź do rondelka, zalewam małą ilością wody i gotuję do miękkości.
  • Ryż wsypuję do garnka, zalewam wodą, doprawiam kurkumą i solą, zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. 
  • Pomidorki koktajlowe kroję na małe kawałki, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę i wsypuję do miseczki. Następnie siekam chilli i umytą miętę/melisę. Dodaję do salsy. Całość polewam oliwą i skrapiam sokiem z limonki i octem i doprawiam pieprzem i solą. 
  • Na kuchence silnie rozgrzewam patelnię wraz z 2 łyżkami oliwy. Kładę stek na patelni i smażę przez około 4-5 minut z każdej strony na silnym ogniu. Dodam, że w ten sposób przygotowuję stek półkrwisty. Gotowy stek odkładam na talerz, przykrywam folią aluminiową i odstawiam na kilka minut, by odpoczął.
  • Umyte liście sałaty dzielę na mniejsze cząstki i układam w misce, na wierzchy układam pokrojone  w ćwiartki pomidorki koktajlowe, paprykę, oliwki, pokrojone na połówki. Całość polewam oliwą i posypuję płatkami migdałów. Doprawiam pieprzem i solą.
  • Stek odkrywam, kroję na cienkie plastry i układam na talerzach. Resztę dodatków podaję osobno. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz