niedziela, 15 lutego 2015

Gulasz wołowy z kaszą pęczak i sałatką z brukselki i gruszki

Gulasz wołowy to świetny pomysł na weekendowy obiad. Długi czas gotowania powoduje, że mięso staje się kruche, a cała potrawa nabiera niesamowitego aromatu. Smakuje najlepiej po długim spacerze bądź udanym wybieganiu, powoduje błogostan i uczucie pełnego zadowolenia. Polecam!



Składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula biała 
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 kiszone ogórki 
  • 100 g passaty pomidorowej 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 papryczka chili 
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka harissy 

Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 


Dodatki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak, ugotowana na sypko 
  • 200 g brukselek 
  • 1/2 gruszki 
  • 3 łyżki płatków migdałowych 



Przygotowanie: 
  • Wołowinę kroję na kawałki. W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy i wrzucam mięso. Smażę na silnym ogniu przez 3-4 minuty. Cebule i czosnek obieram i drobno siekam. Dodaję do mięsa i smażę dalsze 5 minut. Następnie dodaję mieszankę przypraw: kolendrę, kmin rzymski, papryki ostrą i słodką - mieszam. Gdy całość ładnie się zrumieni, zmniejszam ogień i dodaję pokrojoną w cienkie paski paprykę, papryczkę chili i ogórki. Na koniec dodaję passaty pomidorowej i wody. Zmniejszam ogień do małego i duszę potrawę przez około 2 godziny, co jakiś czas sprawdzając, czy nie jest za gęsta i czy się nie przypaliła. Na końcu sprawdzam miękkość wołowiny, jeśli jest miękka i delikatna to znak, że gulasz jest gotowy :)
  • W garnku z grubym dnem gotuję szklankę kaszy pęczak (proporcja 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). 
  • Przygotowuję sałatkę z brukselki. Gotuję mrożoną brukselkę do miękkości, wykładam ją na półmisek. Pół gruszki obieram i kroję w cienkie paseczki. Płatki migdałów rumienię na małej patelni i posypuję nimi sałatkę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz