wtorek, 3 lutego 2015

Niesamowita tarta z łososiem i brokułem

Macie w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, brokuła, z którym nie wiadomo co zrobić, a w ferworze ostatnich zakupów kupiliście filet z łososia? Idealnie się składa, bo możecie na obiad zrobić pyszną, prostą, szybką i relaksującą tartę z brokułem i łososiem. Polecamy!



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 150 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 1 spory brokuł
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki startego sera 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku 

Dodatki:
  • 1 mała sałata włoska 
  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • 1 garść migdałów w słupkach 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka sosu balsamicznego 


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Wylepiam ciastem okrągłą formę do tarty. Resztę ciasta odkładam na później. Do foremki z ciastem wkładam mniejszą formę, tak by ciasto było obciążone i wkładam do piekarnika na 20 minut. 
  • Brokuła dokładnie myję, osuszam i oddzielam łodygę od różyczek. Łodygę wkładam do malaksera, dodaję pół cebuli, papryczkę chili i miksuję aż powstanie masa o konsystencji pesto. Dodaję jogurt, jajo, gałkę muszkatołową, doprawiam cytryną, solą i pieprzem i jeszcze chwilę miksuję do połączenia składników. 
  • W garnku zagotowuję wodę. Wkładam różyczki brokuła do wrzątku na 3-5 minut. Później je odcedzam i przelewam zimną wodą.
  • Z łososia zdejmuję skórkę i kroję go na mniejsze kawałki. 
  • Na ciepłym cieście francuskim układam różyczki brokuła, następnie kawałki łososia a całość zalewam masą brokułowo-jogurtową. Na wierzchu rozsypuje kawałki sera. 
  • Z pozostałości ciasta wykrawam paski i układam je naprzemiennie na wierzchu tarty. 
  • Tartę piekę 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. 
  • W międzyczasie przygotowuję sałatkę:  Sałatę włoską i szpinak dokładnie myję i osuszam. Dzielę na mniejsze części i układam na talerzu. Migdały prażę na patelni. Sałatę polewam oliwą, posypuję migdałami i na końcu doprawiam sosem balsamicznym.
  • Po upieczeniu, wyciągam tartę z piekarnika i czekam jeszcze 10 minut. Następnie tarta jest gotowa do jedzenia :) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz