środa, 20 maja 2015

Placek ucierany z rabarbarem

Macie ochotę na coś słodkiego, pysznego, waniliowo rabarbarowego? I w dodatku szybkiego i łatwego w przygotowaniu? Jeśli tak to to jest przepis właśnie dla Was.
Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i smakuje idealnie do kawki lub herbaty :)

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. 
  • Do misy miksera wkładam masło, wbijam jajka, wsypuję cukier i miksuję na gładką masę (około 4-5 minut). Następnie stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
  • Rabarbar obieram i kroję w talarki.
  • Naczynie do pieczenia ciasta smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wykładam ciasto i wyrównuję łyżką. Układam rabarbar.
  • Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki wkładam do miski po cieście i palcami rozcieram masło i łączę je z mąką, cukrem i wiórkami aż powstanie kruszonka. 
  • Gotową kruszonką posypuję placek, który następnie wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz