poniedziałek, 11 maja 2015

Pyszny obiad! Sałatka z pieczonymi ziemniakami, grillowaną piersią zkurczaka i serem feta

Wiosna stanowczo sprzyja sałatkowym inspiracjom. Dziś przedstawiamy pomysł na szybki, zdrowy i zarazem bardzo smaczny obiad! 

 


Składniki:
Sałatka: 
  • 7-8 dokładnie umytych liści sałaty masłowej 
  • 7 oliwek czarnych
  • 7 oliwek zielonych 
  • 7 pomidorków koktajlowych 
  • 2 łodygi szczypioru od dymki
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek 

Kurczak: 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 100 g sera feta 
  • 1 łyżeczka czubrycy do posypania 

Ziemniaki :
  • 4 ziemniaki 
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól

Przygotowanie: 
  • Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza. 
  • Ziemniaki (jeśli są młode) dokładnie myję, obieram oczka, osuszam i kroję w ćwiartki. Wkładam do naczynia żaroodpornego, następnie polewam oliwą, posypuję czubrycą, solą i dokładnie mieszam. Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut, aż będą rumiane i miękkie. 
  • Piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż, żeby nie były za grube. Posypuję je czubrycą, polewam łyżką oliwy i dokładnie obtaczam w przyprawie. Rozgrzewam patelnię grillową. Układam na niej kawałek folii aluminiowej i dopiero na folię nakładam mięso. Dzięki temu kurczak nie przywrze do patelni. Grilluję mięso po 3-4 minuty z każdej strony i następnie ściągam je z folii i kładę bezpośrednio na patelni. Grilluję jeszcze po 3-4 minuty, żeby było pięknie zrumienione. 
  • Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki i układam na talerzach. Oliwki i pomidorki kroję w talarki i układam na sałacie. Szczypior drobno siekam i posypuję nim zieleninę. Z soku z cytryny i oliwy przygotowuję sos, który doprawiam pieprzem i solą. Polewam nim sałatkę. 
  • Pod koniec grillowania kurczaka nakładam na wierzch plastry sera feta i posypuje je czerwoną czubrycą. 
  • Piersi z kurczaka układam na sałacie. Upieczone ziemniaki układam wokół całego dania. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz