Po dwóch latach, na targu w naszej wsi zupełnym przypadkiem kupiłam słodką cebulę. Marzenie o pizzy cebulowej odżyło. Pozostało kupić creme fraiche i tymianek. Postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Proszę Państwa oto przepis na pizzę z cebulą vel pizzon cebulari :-)
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki do pizzy (używam mąki Basia do pizzy typ 00)
- 1/3 paczki drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- Około 3/4 szklanki ciepłej ale nie gorącej wody
Nadzienie:
- Kwaśna śmietana 30% (użyłam śmietany Piątnica)
- 1 i 1/2 cukrowej cebuli
- 1 kulka mozzarelli
- Świeży tymianek
- Sól i biały pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 250 stopni Celsjusza. Wkładam kamień do pieczenia pizzy.
- Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję sól, cukier, drożdże i oliwę. Dolewam cieplej wody i hakiem wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne (5-7 minut). Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-45 minut.
- Cebulę obieram i kroję w cieniuteńkie pióra. Śmietanę przyprawiam solą i białym pieprzem. Myję i siekam kilka gałązek tymianku.
- Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, wyciągam z piekarnika kamień. Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie i układam na kamieniu. Wierzch pizzy smaruję śmietaną, następnie układam mozzarellę porwaną na małe kawałki. Całość obficie posypuję cebulowymi piórami. Na końcu dodaję tymianek.
- Pizzę piekę 18 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Jeśli cebula zaczęłaby się przypalać, polecam zmniejszyć temperaturę do 210 stopni Celsjusza. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz