Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy Basia (240g)
- 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 gruszka
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 filiżanki łuskanych i posiekanych orzechów włoskich
- 2 garście umytej rukoli
- Nagrzewam piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Do środka wkładam kamień do pieczenia pizzy.
- Mąkę, drożdże, sól, cukier oraz oliwę wrzucam do misy miksera. Dodaję wodę, zostawiając około 1/3 kubka. Wyrabiam ciasto, jeśli jest za suche dolewam wodę. Ciasto ma być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 30 do 45 minut).
- Gruszkę myję, dzielę na ćwiartki, usuwam środki i następnie kroję w cieniutkie plasterki. Orzechy grubo siekam. Sery również kroję na plastry.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i układam na gorącym kamieniu do pizzy. Na wierzchu układam mozzarellę, gruszkę, posypuję orzechami i na końcu dodaję ser z niebieską pleśnią. Wierzch posypuję tymiankiem.
- Wkładam do piekarnika na 15 minut (250 stopni Celsjusza).
- Upieczoną pizzę posypuję wcześniej umytą rukolą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz