Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła/margaryny
- 1/2 kostki drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 1/4 kostki masła/margaryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Dodatki:
- 4-5 łodygi rabarbaru (obrane, umyte i pokrojone)
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i dodatkiem mleka.
Gdy masa ostygnie, dodaję pokruszone drożdże, wbijam jajka, całość energicznie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaję 3 szklanki mąki i wyrabiam energicznie ciasto. Ma być ono bardzo elastyczne i może się kleić.
Ciasto układam w formie wysmarowanej tłuszczem. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 20 minut.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Do misy wkładam masło, dodaję mąkę i cukier i rozdrabniam palcami, aż do otrzymania kruszonki.
Na wierzchu cista układam rabarbar, posypuję całość kruszonką i wkładam na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto powinno się jeść po ostygnięciu, ale osobiście nigdy nie mogę doczekać do tego momentu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz