Składniki:
(na 6-8 placków)
- 3 szklanki mąki (dałam po jednej szklance mąki pszennej typ 450, jednej pszennej tortowej typ 650 i jednej pełnoziarnistej orkiszowej)
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 g smalcu (tak wiem, ale to sekret tej potrawy)
Dodatki:
- 1 kulka mozarelli
- 2 pomidory
- 12 listków bazylii
- 8 plasterków szynki długodojrzewającej (użyłam Serano)
- bakłażan duszony z pomidorami (przepis poniżej)
Bakłażan z pomidorami:
- 1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wkładam do misy miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego, aż uzyskam miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję w przypadku wyrabiania rękoma.
Ciasto dzielę na 8 części i rozwałkowuję na około półcentymetrowe placki, które następnie piekę na patelni grillowej.
W międzyczasie przygotowuję dodatki: mozarellę i pomidory kroję na cienkie plastry. Myję bazylię.
Przygotowuję bakłażana duszonego w pomidorach: bakłażana smażę na patelni w 2 łyżkach oliwy aż się nie zrumieni, dodaję drobno posiekaną szalotkę i wyciskam czosnek. Gdy bakłażan zmięknie, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, oregano, natką i duszę do miękkości.
Piadinę nadziewam szynką, plastrami pomidorów i mozarelli, bazylią, a następnie składam na pół i kładę na patelni grillowej, przygniatam ciężką pokrywką i grilluję około 5 minut.
Podobnie postępuję z piadiną, którą nadziewam duszonym bakłażanem. Dodaję do niej szynkę, kawałki bakłażana, mozarellę, składam na pół i również zapiekam. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz