Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1/2 dowolnej sałaty: masłowej, rukoli, roszponki, na co tylko macie ochotę!
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6 rzodkiewek
- 1/3 papryki żółtej
- 200 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myję i osuszam w wirówce do sałaty. Rozrywam liście sałaty na mniejsze kawałki i układam na talerzu. Pomidorki kroję w ćwiartki. Rzodkiewki kroję w plastry, paprykę w paski i również dodaję do sałaty. Łososia dzielę na mniejsze części i układam na całości.
Przygotowuję sos: mieszam oliwę i cytrynę, doprawiam solą, pieprzem, a na końcu energicznie mieszam. Sos ma być odrobinę za kwaśny, za słony i za ostry. Polewam sosem sałatkę.
W rondlu gotuję wodę, dodaję 1 łyżeczkę soli. Do miseczki wbijam jajko i energicznie wlewam do gotującej się wody. Czekam 2-3 minuty i wyławiam łyżka cedzakową i układam na sałacie. To samo robię z drugim jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz