środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Czasem, nagle zupełnie, nachodzi mnie ochota, by coś upiec. W takich chwilach szukam inspiracji i zaczynam kombinować, by zrobić coś dobrego ze składników, które mam w domu. W taki sposób powstało ciasto jogurtowe. Jest ono lekkie, puszyste i pyszne, nawet następnego dnia :-) 



Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 400 g jogurtu naturalnego (miałam kubek 390 g i też dało radę)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki oliwy (użyłam z pestek winogron)
  • 2 gruszki
  • cynamon do posypania
  • płatki migdałów do posypania
 Przygotowanie:

W misie miksera ubijam jajka z cukrem. Masa ma być puszysta. Dodaję oliwę i jogurt i miksuję dopóki składniki się dobrze nie połączą. Na końcu dodaję mąkę wraz z sodą i delikatnie mieszam, krótko, do połączenia składników. 
Gruszki myję, jeśli są dojrzałe to ich nie obieram, kroję na plastry. 
Ciasto wylewam do okrągłej formy, na wierzchu układam gruszki, posypuję cynamonem i płatkami migdałów. 
Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Ciasto jest najlepsze następnego dnia :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz