Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 400 g jogurtu naturalnego (miałam kubek 390 g i też dało radę)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oliwy (użyłam z pestek winogron)
- 2 gruszki
- cynamon do posypania
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
W misie miksera ubijam jajka z cukrem. Masa ma być puszysta. Dodaję oliwę i jogurt i miksuję dopóki składniki się dobrze nie połączą. Na końcu dodaję mąkę wraz z sodą i delikatnie mieszam, krótko, do połączenia składników.
Gruszki myję, jeśli są dojrzałe to ich nie obieram, kroję na plastry.
Ciasto wylewam do okrągłej formy, na wierzchu układam gruszki, posypuję cynamonem i płatkami migdałów.
Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz