Składniki:
Dorsz:
- 2 polędwice (filety) z dorsza (każdy po około 200 g)
- 1 cytryna
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/3 papryczki chilli
- natka pietruszki - kilka gałązek do dekoracji
- sól
- pieprz (najlepiej cytrynowy)
Risotto cytrynowe:
- 1 filiżanka ryżu arborio
- 1 litr zagotowanej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżkami oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- marchewka z groszkiem
- liście sałaty
Przygotowanie:
Dorsz:
Rybę płuczę w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Układam na płacie folii aluminiowej. Następnie oprószam solą i pieprzem, po czym układam naprzemiennie plastry cytryny, papryki i gałązki natki pietruszki. Na wierzch kładę parę plasterków chilli. Całość delikatnie polewam oliwą. Szczelnie zawijam folię i wkładam do naczynia, w którym będę piec rybę. To samo robię z drugim filetem. Dorsza piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, następnie wyciągam rybę, rozchylam folię i wkładam z powrotem do pieca. Podkręcam temperaturę do 200 stopni Celsjusza, zmieniam ustawienie na grill i piekę kolejne 10 minut.
Risotto:
Zagotowuję litr wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i 3 łyżkami oliwy.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, wrzucam szalotkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję suchy ryż i podsmażam 2-3 minuty. Dodaję 1 chochelkę wody i czekam aż zostanie wchłonięta przez ryż. Po kolei dolewam wody, dopóki się nie skończy. Za każdym razem czekam aż woda zostanie wchłonięta przez ryż. Na końcu dodaję do risotto cytrynę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem.
Dodatki:
Liście sałaty myję i układam na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz