środa, 2 kwietnia 2014

Polędwica z dorsza pieczona w folii podawana z cytrynowym risotto

Pyszny, szybki i bardzo kreatyny obiad :) Ryba pieczona w folii zachowuje aromat, jest soczysta, a przyjemnie doprawiona smakuje nieziemsko!


Składniki:

Dorsz: 
  • 2 polędwice (filety) z dorsza (każdy po około 200 g)
  • 1 cytryna
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/3 papryczki chilli
  • natka pietruszki - kilka gałązek do dekoracji
  • sól 
  • pieprz (najlepiej cytrynowy)

Risotto cytrynowe:
  • 1 filiżanka ryżu arborio
  • 1 litr zagotowanej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżkami oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
Dodatki:
  • marchewka z groszkiem
  • liście sałaty 



Przygotowanie:

Dorsz:

Rybę płuczę w zimnej wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym. Układam na płacie folii aluminiowej. Następnie oprószam solą i pieprzem, po czym układam naprzemiennie plastry cytryny, papryki i gałązki natki pietruszki. Na wierzch kładę parę plasterków chilli. Całość delikatnie polewam oliwą. Szczelnie zawijam folię i wkładam do naczynia, w którym będę piec rybę. To samo robię z drugim filetem. Dorsza piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, następnie wyciągam rybę, rozchylam folię i wkładam z powrotem do pieca. Podkręcam temperaturę do 200 stopni Celsjusza, zmieniam ustawienie na grill i piekę kolejne 10 minut.

Risotto:

Zagotowuję litr wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i 3 łyżkami oliwy. 
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy, wrzucam szalotkę i czekam aż się zeszkli. Dodaję suchy ryż i podsmażam 2-3 minuty. Dodaję 1 chochelkę wody i czekam aż zostanie wchłonięta przez ryż. Po kolei dolewam wody, dopóki się nie skończy. Za każdym razem czekam aż woda zostanie wchłonięta przez ryż. Na końcu dodaję do risotto cytrynę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. 

Dodatki:

Liście sałaty myję i układam na talerzu. 
Marchewkę z groszkiem gotuję z odrobiną wody aż będą miękkie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz