środa, 9 lipca 2014

Idealne na lato ciasto z sezonowymi owocami

Przepis na to ciasto pojawił się na fan page bloga White Plate. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, można do niego dodać te owoce, które akurat mamy w domu. U mnie były to maliny, truskawki, brzoskwinie i czerwone porzeczki. Zachęcam do pieczenia!



Składniki:
  • 100 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 230 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatki:
  • Sezonowe owoce, wedle uznania: truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie, śliwki


Przygotowanie:
  • Masło miksuję z cukrem. Dodaję 3 jajka i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksuję. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam do połączenia składników. 
  • Ciasto wykładam na okrągłą formę. Przygotowuję owoce: brzoskwinie i truskawki kroję na plasterki,  posypuję ciasto malinami, porzeczkami, układam brzoskwinie i truskawki. 
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza, wkładam ciasto i piekę 50 minut. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz