wtorek, 22 lipca 2014

Pizza z bobem, cukinią i chorizo

Pizza jest naszym ulubionym daniem. Można ją przyrządzić na milion sposobów. Dzisiejsza propozycja to pizza z bobem, cukinią i chorizo. Pomysł Pitka, wykonanie moje, efekt wstrząsająco pyszny :)



Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 płatków owsianych błyskawicznych 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  •  1/2 łyżeczki soli


Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano


Dodatki:
  • 1/2 cukinii startej na tarce 
  • 3/4 szklanki ugotowanego, obranego bobu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 plasterków chorizo (u mnie pokrojone na pół)
  • 3 łyżki startego sera cheddar
  • 1 mały pomidor malinowy pokrojony w plasterki 


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na ciasto wsypuję do misy miksera i wyrabiam ciasto, które nie będzie lepić się do brzegów miski i do rąk. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  • Składniki na sos wlewam na małą patelnię i podgrzewam do zgęstnienia.
  • Cukinię ścieram na tarce. Bób gotuję do miękkości i obieram z łupinek, starając się nie podjadać za dużo ;-) Paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidora i chorizo w plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, rozwałkowuję i układam na ciepłej blasze. Spód pizzy smaruję sosem pomidorowym. Następnie biorę kulkę mozzarelli, rwę ją na kawałki i układam na cieście. Pizzę posypuję cukinią, układam bób, chorizo, paprykę i kawałki pomidora. Na wierzch ścieram trochę sera cheddar i całość posypuję oregano. 
  • Pizzę piekę 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dekoruję listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz