Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatki:
- 1/2 cukinii startej na tarce
- 3/4 szklanki ugotowanego, obranego bobu
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 10 plasterków chorizo (u mnie pokrojone na pół)
- 3 łyżki startego sera cheddar
- 1 mały pomidor malinowy pokrojony w plasterki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wsypuję do misy miksera i wyrabiam ciasto, które nie będzie lepić się do brzegów miski i do rąk. Ciasto przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Składniki na sos wlewam na małą patelnię i podgrzewam do zgęstnienia.
- Cukinię ścieram na tarce. Bób gotuję do miękkości i obieram z łupinek, starając się nie podjadać za dużo ;-) Paprykę kroję w cienkie paseczki, pomidora i chorizo w plasterki.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, rozwałkowuję i układam na ciepłej blasze. Spód pizzy smaruję sosem pomidorowym. Następnie biorę kulkę mozzarelli, rwę ją na kawałki i układam na cieście. Pizzę posypuję cukinią, układam bób, chorizo, paprykę i kawałki pomidora. Na wierzch ścieram trochę sera cheddar i całość posypuję oregano.
- Pizzę piekę 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dekoruję listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz