Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 110 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
Beza:
- 3 schłodzone białka
- 1/2 szklanki cukru (można dać i 3/4 szklanki jak lubicie słodką bezę)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- 1 i 1/2 szklanki obranych, umytych czerwonych porzeczek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Do misy miksera wrzucam wszystkie składniki na kruchy spód i energicznie zagniatam ciasto. Następnie wylepiam nim okrągłą blaszkę. Na ciasto sypię porzeczki i delikatnie oprószam je mąką ziemniaczaną.
- Ubijam bezę: do misy miksera wlewam białka, ubijam, gdy zaczną się spieniać dosypuję cukier. Na samym końcu bujania dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Pianę wykładam na porzeczki.
- Tartę piekę 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto najlepiej smakuje ostudzone, my jednak nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz