sobota, 26 lipca 2014

Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą

Ciasto idealne na upały! Kruchy spód robi się praktycznie sam, czerwone porzeczki mają silne właściwości orzeźwiające, a słodka beza poprawia nastrój :-)



Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 110 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

Beza:
  • 3 schłodzone białka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać i 3/4 szklanki jak lubicie słodką bezę)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki:
  • 1 i 1/2 szklanki obranych, umytych czerwonych porzeczek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej





Przygotowanie:
  • Do misy miksera wrzucam wszystkie składniki na kruchy spód i energicznie zagniatam ciasto. Następnie wylepiam nim okrągłą blaszkę. Na ciasto sypię porzeczki i delikatnie oprószam je mąką ziemniaczaną. 
  • Ubijam bezę: do misy miksera wlewam białka, ubijam, gdy zaczną się spieniać dosypuję cukier. Na samym końcu bujania dodaję mąkę ziemniaczaną i  delikatnie mieszam. Pianę wykładam na porzeczki. 
  • Tartę piekę 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto najlepiej smakuje ostudzone, my jednak nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe!
Porzeczkowo mi 2014