niedziela, 20 lipca 2014

Papryki nadziewane kuskusem i soczewicą

Nadziewane papryki to jedno z popularnych letnich dań. Najczęściej nadziewamy je mięsem lub ryżem. Znalazłam jednak ciekawą alternatywę: soczewica i kuskus również sprawdzają się idealnie :) Polecam, bo papryki z takim nadzieniem są lekkie, pyszne i aromatyczne :) 




Składniki:
  • 2 papryki 
  • Pół szklanki zielonej soczewicy 
  • Pół szklanki kuskusu 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/2 cebuli 
  • 2-3 łyżki startego sera (użyłam grany)
  • 3-4 suszone pomidory


Przygotowanie:
  • Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie myję, osuszam i przekrawam na pół. Wyciągam środek i nasionka. Połówki papryk układam w naczyniu żaroodpornym i piekę w piekarniku przez około 30 minut. 
  • Soczewicę zalewam wodą i gotuję do miękkości - około 30 minut. Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem. Przykrywam talerzykiem. Po około 10 minutach kuskus jest dobry. 
  • Szykuję dwie miseczki: do jednej wsypuję soczewicę, do drugiej kuskus. Całość doprawiam kolendrą, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami i cebulą. Dodaję soli i pieprzu. 
  • Wyciągam papryki z piekarnika. Każdą połówkę nadziewam soczewicą lub kuskusem. Nadziane papryki posypuję serem i zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz