Składniki:
- 2 papryki
- Pół szklanki zielonej soczewicy
- Pół szklanki kuskusu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki startego sera (użyłam grany)
- 3-4 suszone pomidory
Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie myję, osuszam i przekrawam na pół. Wyciągam środek i nasionka. Połówki papryk układam w naczyniu żaroodpornym i piekę w piekarniku przez około 30 minut.
- Soczewicę zalewam wodą i gotuję do miękkości - około 30 minut. Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam wrzątkiem. Przykrywam talerzykiem. Po około 10 minutach kuskus jest dobry.
- Szykuję dwie miseczki: do jednej wsypuję soczewicę, do drugiej kuskus. Całość doprawiam kolendrą, drobno posiekanymi suszonymi pomidorami i cebulą. Dodaję soli i pieprzu.
- Wyciągam papryki z piekarnika. Każdą połówkę nadziewam soczewicą lub kuskusem. Nadziane papryki posypuję serem i zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz