Składniki (na 4 burgery):
Burgery:
- 300 g filetu z łososia
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/3 papryczki chili
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Dodatki:
- Bułki
- 2 łyżki majonezu
- 4-6 umytych liści sałaty
- 2 łyżki musztardy
- 1 mała cebulka drobno posiekana
- 4 plastry żółtego sera (pyszny będzie również cheddar)
- 2 łyżki ajwaru
- 1 pomidor pokrojony na plastry
- 4 korniszony
Przygotowanie:
- Chleb wkładam do malaksera i miksuję na bułkę tartą. Przesypuję do miseczki.
- Następnie do misy malaksera wkładam filet z łososia, dodaję chili, pietruszkę, kolendrę, czosnek, ścieram skórkę z cytryny. Doprawiam solą, pieprzem i miksuję. Masę przekładam do miseczki. Dosypuję 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam. Formuję 4 burgery. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę burgery na złoty kolor.
- Bułki przekrawam na pół i grilluję na patelni grillowej aż do zrumienienia.
- Pomidory i korniszony kroję na talarki, drobno siekam cebulkę.
- Spód bułki smaruję majonezem i układam sałatę. Następnie nakładam burger z łososia, który smaruję musztardą, posypuję cebulką i talarkami korniszonka. Ogórki przykrywam żółtym serem, na którym układam pomidor. Całość smaruję ajwarem. Przykrywam hambuxa górną częścią bułki. Hamburgery możemy podgrzać w piekarniku lub od razu szamać :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz