Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej (560 g)
- 7 g drożdży suchych (bądź 1/3 kostki drożdży świeżych)
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3/4 letniej szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
Farsz:
Serowy:
- 1/2 kostki sera typu feta
- 1/2 kostki twarogu półtłustego
Fasolowy:
- 2 puszki fasoli czerwonej w zalewie
- 1 łyżeczka harissy (bądź innej pikantnej pasty z papryki)
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
Przygotowanie:
- Mąkę wsypuję do misy miksera. Dodaję drożdże, sól i cukier. W rondelku podgrzewam mleko, wodę, dodaję też łyżkę masła. Ciepłe mleko z wodą i masłem wlewam do mąki i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny.
- Przygotowuję farsz. Ser typu feta i twaróg wkładam do miski i rozduszam widelcem. Następnie formuję 2 kule, którymi nadzieję placek.
- Fasolę odsączam z zalewy, ale niezbyt dokładnie, by troszkę zalewy pozostało w puszce. Fasolę wrzucam na patelnię, dodaję harissy i smażę tak długo aż fasola zacznie się rozpadać i będzie bardzo gęsta. Na końcu dodaję kolendrę. Przekładam fasolę do miski. Gdy przestygnie, formuję 3 kule, którymi będę nadziewać placki.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę je na 5 części. Z każdej formuję kulę i odkładam na 30 minut do dalszego wyrośnięcia.
- Nagrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- No to robię chaczapuri. Biorę kulę ciasta, palcami rozgniatam na okrąg o grubości 1 cm. Na środek kładę kulę farszu, którą lekko rozgniatam. Następnie robię zakładki z ciasta, tak by farsz zniknął, sklejam i rozpłaszczam, by postał piękny placek. Odkładam na 10 minut. Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem. Piekę 15-20 minut. W celu zrumienienia na ostatnie 3 minutki włączam funkcję grilla. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz