Składniki:
- 2 i 1/2 papryki
- 1 duża marchewka
- 1/4 małej dyni
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 225 stopni Celsjusza. Włączam funkcję grill. Papryki przecinam na pół i układam w naczyniu żaroodpornym skórą w górę. Zapiekam około 20 minut, aż skórka stanie się czarna.
- Wyciągam papryki, wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 10 minut.
- Zmieniam funkcję w piekarniku na grzanie góra-dół. W naczyniu żaroodpornym układam pociętą w słupki marchewkę, dynię pokrojoną w kawałki, ćwiartki cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Warzywa wkładam do piekarnika i piekę 20 minut. W razie potrzeby polewam oliwą.
- Papryki obieram ze skórki. Wyciągam z nich ogonki i gniazda nasienne.
- W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Wrzucam przyprawy i soczewicę i delikatnie podsmażam. Następnie dodaję pokrojone w paski papryki, podsmażam 3 minuty i resztę warzyw pokrojonych na kawałki. Całość smażę 3 minuty i zalewam wodą. Gotuję zupę przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Na koniec miksuję blenderem. Podaję posypaną natką pietruszki. Smakuje świetnie z chaczapuri :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz