czwartek, 13 listopada 2014

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Pyszna, rozgrzewająca i poprawiająca humor zupa :) W dodatku niezwykle kreatywna, bo warzywa i proporcje można dowolnie zmieniać, a to w gotowaniu najlepsze!



Składniki:
  • 2 i 1/2 papryki 
  • 1 duża marchewka 
  • 1/4 małej dyni 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 litr wody 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 225 stopni Celsjusza. Włączam funkcję grill. Papryki przecinam na pół i układam w naczyniu żaroodpornym skórą w górę. Zapiekam około 20 minut, aż skórka stanie się czarna. 
  • Wyciągam papryki, wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 10 minut. 
  • Zmieniam funkcję w piekarniku na grzanie góra-dół. W naczyniu żaroodpornym układam pociętą w słupki marchewkę, dynię pokrojoną w kawałki, ćwiartki cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Warzywa wkładam do piekarnika i piekę 20 minut. W razie potrzeby polewam oliwą. 
  • Papryki obieram ze skórki. Wyciągam z nich ogonki i gniazda nasienne.
  • W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Wrzucam przyprawy i soczewicę i delikatnie podsmażam. Następnie dodaję pokrojone w paski papryki, podsmażam 3 minuty i resztę warzyw pokrojonych na kawałki. Całość smażę 3 minuty i zalewam wodą. Gotuję zupę przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Na koniec miksuję blenderem. Podaję posypaną natką pietruszki. Smakuje świetnie z chaczapuri :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz