Przepis na tażin wołowy zaczerpnęłam z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego Olivera".
Na razie mam mało zdjęć. Tażin był tak pyszny, że od razu go zjedliśmy ;-) |
Składniki:
- 600 g wołowiny gulaszowej
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 pęczek kolendry
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 800 ml bulionu warzywnego (ja użyłam wody, ponieważ nie miałam bulionu)
- 1 mała dynia piżmowa (600-800 g) pokrojona na kawałki (dodałam zwykła dynię)
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka harissy
- 2 łyżki uprażonych na patelni migdałów
- sól i pieprz do smaku
Przyprawy:
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout (do dostania w sklepach internetowych)
- 1 łyżka kminu rzymskiego utłuczonego w moździerzu bądź zmielonego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Wieczór przed gotowaniem tażinu kroję wołowinę w kawałki, wrzucam do miski, wszystkie przyprawy łączę i nacieram nimi mięso. Miskę zakrywam szczelnie folią spożywczą i chowam do lodówki na całą noc.
- W garnku z grubym dnem (bądź w naczyniu tażin) rozgrzewam sporą ilość oliwy. Wrzucam mięso i obsmażam przez około 5-7 minut. Dodaję cebulkę oraz drobno posiekane łodyżki kolendry i smażę kolejne 5 minut. Dodaję odsączoną ciecierzycę, pomidory, 400 ml bulionu lub wody i mieszam. Doprowadzam potrawę do wrzenia, a następnie duszę ją na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
- Po tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę dynię, śliwę i resztę bulionu (wody). Gotuję dalsze 1 i 1/2 godziny na wolnym ogniu, od czasu do czasu sprawdzając czy nie potrzeba wody. Jeśli tażin nie jest gęsty, gotuję go jeszcze 5-10 minut bez przykrycia na większym ogniu.
- Tażin podaję posypany kolendrą i prażonymi migdałami. Idealnym dodatkiem jest też lekko doprawiony kuskus. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz