Składniki:
- 1 opakowanie świeżego makaronu lasagne (jak nie mamy możemy zastąpić tradycyjnym, suchym)
- 1 średni bakłażan
- 1/2 średniej cukinii
- 1 butelka passaty pomidorowej dobrej jakości
- 8-10 pieczarek
- 3 pomidory suszone, w oliwie
- 1/2 cebuli (może być z dymką)
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżeczka harissy (lub innej pikantnej pasty paprykowej)
- 1 pomidor do dekoracji
- oregano do posypania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Przygotowuję prostokątną foremkę do zapiekania, smaruję ją oliwą.
- Rozgrzewam patelnię grillową. Bakłażana i cukinię myję i kroję w plastry o grubości 1,5 cm, które nacieram solą, pieprzem, następnie polewam oliwą i posypuję oregano. Tak przygotowane warzywa grilluję na patelni, aż będą pięknie zrumienione i miękkie.
- Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno siekam. Pieczarki dokładnie myję, osuszam i kroję. Wrzucam na rozgrzaną patelnię cebulę, podsmażam 2-3 minuty, dodaję pokrojone suszone pomidory i pieczarki. Chilli kroję w drobniuteńką kostkę i dodaję do pieczarek. Całość doprawiam solą i pieprzem. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Jogurt mieszam z harissą, solę do smaku. Pomidora myję i kroję w plastry.
- W naczyniu układam płat makaronu lasagne, następnie naprzemiennie bakłażana i cukinię i polewam passatą pomidorową. Przykrywam kolejnym płatem i układam następną warstwę. Na ostatniej warstwie układam pieczarki, polewam resztą passaty i po przykryciu ostatnim płatem lasagne polewam jogurtem. Na wierzchu układam pomidory i posypuję oregano.
- Lasagne piekę 30 minut*, po upieczeniu czekam na 10 minut zanim zacznę kroić. Smacznego!
*Jeśli lasagne robimy z suchego makaronu warto wydłużyć czas pieczenia do około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz