czwartek, 6 listopada 2014

Lasagne z grillowanym bakłażanem i cukinią

Dzisiejsze danie to wariacja na temat lasagne. Wydawać by się mogło, że grillowane warzywa i lasagne to niezbyt dobre połączenie. Nic bardziej mylnego! Aromat grillowanych bakłażana i cukinii, zapieczonych z pysznymi pomidorami w warstwach makaronu to coś niezwykle smakowitego! Zachęcam do spróbowania :)



Składniki:
  • 1 opakowanie świeżego makaronu lasagne (jak nie mamy możemy zastąpić tradycyjnym, suchym)
  • 1 średni bakłażan 
  • 1/2 średniej cukinii 
  • 1 butelka passaty pomidorowej dobrej jakości 
  • 8-10 pieczarek 
  • 3 pomidory suszone, w oliwie
  • 1/2 cebuli (może być z dymką)
  • 1/2 papryczki chilli 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • 1 łyżeczka harissy (lub innej pikantnej pasty paprykowej)
  • 1 pomidor do dekoracji 
  • oregano do posypania
  • sól i pieprz do smaku 




Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Przygotowuję prostokątną foremkę do zapiekania, smaruję ją oliwą. 
  • Rozgrzewam patelnię grillową. Bakłażana i cukinię myję i kroję w plastry o grubości 1,5 cm, które nacieram solą, pieprzem, następnie polewam oliwą i posypuję oregano. Tak przygotowane warzywa grilluję na patelni, aż będą pięknie zrumienione i miękkie. 
  • Na małej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Cebulę drobno siekam. Pieczarki dokładnie myję, osuszam i kroję. Wrzucam na rozgrzaną patelnię cebulę, podsmażam 2-3 minuty, dodaję pokrojone suszone pomidory i pieczarki. Chilli kroję w drobniuteńką kostkę i dodaję do pieczarek. Całość doprawiam solą i pieprzem. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  • Jogurt mieszam z harissą, solę do smaku. Pomidora myję i kroję w plastry.
  • W naczyniu układam płat makaronu lasagne, następnie naprzemiennie bakłażana i cukinię i polewam passatą pomidorową. Przykrywam kolejnym płatem i układam następną warstwę. Na ostatniej warstwie układam pieczarki, polewam resztą passaty i po przykryciu ostatnim płatem lasagne polewam jogurtem. Na wierzchu układam pomidory i posypuję oregano. 
  • Lasagne piekę 30 minut*, po upieczeniu czekam na 10 minut zanim zacznę kroić. Smacznego!

*Jeśli lasagne robimy z suchego makaronu warto wydłużyć czas pieczenia do około 40 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz