Składniki:
- 250 g makaronu (użyłam świeżych wstążek z chilli, nabytek z tygodnia włoskiego Lidla)
- 1/3 dużej cukinii (bądź jedna mała)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 5 pomidorów suszonych
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki szczypiorku z cebulki dymki
- 1 mała żółta papryka
- 3/4 papryczki chilli
- sól i pieprz
Sałatka:
- garść liści sałaty
- 1/2 gruszki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki gęstego octu balsamicznego
- parę płatków sera do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzewam patelnię grillową. Cukinię dokładnie myję, osuszam i kroję na plastry o grubości 0,5-1 cm. Następnie cukinię nacieram oliwą i posypuję suszonym oregano. Układam na rozgrzanej patelni i grilluję do miękkości.
- Zagotowuję osoloną wodę na makaron. Wrzucam makaron i gotuję na wolnym ogniu, aż będzie al dente.
- Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekam. Suszone pomidory kroję w paski. Żółta paprykę i chilli kroję w cieniutkie talarki.
- Liście sałaty myję, układam w miseczce i polewam oliwą. Na wierzchu układam cieniutkie plastry gruszki, dodaję kilką plastrów twardego sera, a całość popsuję orzechami i polewam octem balsamicznym.
- Ugotowany makaron odcedzam i przesypuję z powrotem do garnka. Dodaję pietruszkę, szczypiorek, pomidory, chilli i żółta paprykę. Polewam oliwą. Energiczni mieszam. Wykładam makaron na talerz, wokół układam grillowaną cukinię i posypuję płatkami twardego sera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz