wtorek, 4 listopada 2014

Makaron z grillowaną cukinią

Dziś podajemy przepis na prosty, ale obłędnie pyszny obiad. Receptura może i wygląda skomplikowanie, ale tak naprawdę potrzebujemy trochę czasu, dobrych chęci i gazety, która można poczytać w trakcie grillowania ;-)



Składniki:
  • 250 g makaronu (użyłam świeżych wstążek z chilli, nabytek z tygodnia włoskiego Lidla)
  • 1/3 dużej  cukinii (bądź jedna mała)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 5 pomidorów suszonych 
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku z cebulki dymki
  • 1 mała żółta papryka 
  • 3/4 papryczki chilli 
  • sól i pieprz

Sałatka:
  • garść liści sałaty 
  • 1/2 gruszki 
  • 2 łyżki orzechów włoskich 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1-2 łyżki gęstego octu balsamicznego
  • parę płatków sera do dekoracji 

Przygotowanie:
  • Rozgrzewam patelnię grillową. Cukinię dokładnie myję, osuszam i kroję na plastry o grubości 0,5-1 cm. Następnie cukinię nacieram oliwą i posypuję suszonym oregano. Układam na rozgrzanej patelni i grilluję do miękkości.
  • Zagotowuję osoloną wodę na makaron. Wrzucam makaron i gotuję na wolnym ogniu, aż będzie al dente.
  • Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekam. Suszone pomidory kroję w paski. Żółta paprykę i chilli kroję w cieniutkie talarki. 
  • Liście sałaty myję, układam w miseczce i polewam oliwą. Na wierzchu układam cieniutkie plastry gruszki, dodaję kilką plastrów twardego sera, a całość popsuję orzechami i polewam octem balsamicznym. 
  • Ugotowany makaron odcedzam i przesypuję z powrotem do garnka. Dodaję pietruszkę, szczypiorek, pomidory, chilli i żółta paprykę. Polewam oliwą.  Energiczni mieszam. Wykładam makaron na talerz, wokół układam grillowaną cukinię i posypuję płatkami twardego sera. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz