środa, 19 marca 2014

Lasagne warzywna

Lasagne to świetne danie na chłodny dzień. Jest to idealne 'comfort food', które poprawia nastrój, a jego przygotowanie to pełen relaks :-) 



Składniki na 2 porcje:
  • 6 płatów świeżego makaronu lasagne
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 marchew pokrojona w talarki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 filiżanka groszku
  • 1 filiżanka bobu (opcjonalnie) 
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1/2 papryczki chilli/łyżeczka pasty chilli 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Oregano 
  • 1 duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 filiżanki sera grana/parmezanu

Przygotowanie:

Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam czosnek i cebulę, podsmażam do zeszklenia. Następnie dodaję paprykę czerwoną i żółtą oraz marchewkę. Gdy warzywa trochę zmiękną dodaję, cukinię, groszek, bób i pomidory w puszce. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, chilli i czekam aż całość trochę zgęstnieje. 


Na dno naczynia żaroodpornego wylewam trochę nadzienia i kładę pierwszy płat lasagne. Następnie kładę nadzienie, przykrywam kolejnym płatem, kładę kolejną porcję nadzienia i przykrywam trzecim płatem. Rozsmarowuję na nim resztę warzyw. Na wierzch kładę 4-5 łyżek jogurtu i posypuję startym serem grana. Całość posypuję oregano i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia włączam termoobieg. 

Nie jest to klasyczny przepis na lasagne, ale danie jest bardzo smaczne, rozgrzewające i co najważniejsze nie jest tak ciężkie jak klasyczna lasagne :-)

Danie to nie jest fotogeniczne, co widać ;-) ale jest pyszne!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz