niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Uwielbiam placek drożdżowy. Może być zwykły, "suchy", ale najlepszy jest z owocami. U progu wiosny rarytasem jest rabarbar. Bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam pęczki rabarbaru na targu. Od razu wiedziałam co upiekę :)



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła/margaryny
  • 1/2 kostki drożdży 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka: 
  • 1/4 kostki masła/margaryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatki: 
  • 4-5 łodygi rabarbaru (obrane, umyte i pokrojone)

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczam masło z cukrem i dodatkiem mleka.
Gdy masa ostygnie, dodaję pokruszone drożdże, wbijam jajka, całość energicznie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodaję 3 szklanki mąki i wyrabiam energicznie ciasto. Ma być ono bardzo elastyczne i może się kleić.
Ciasto układam w formie wysmarowanej tłuszczem. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 20 minut.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Do misy wkładam masło, dodaję mąkę i cukier i rozdrabniam palcami, aż do otrzymania kruszonki.
Na wierzchu cista układam rabarbar, posypuję całość kruszonką i wkładam na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.



Ciasto powinno się jeść po ostygnięciu, ale osobiście nigdy nie mogę doczekać do tego momentu ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz