niedziela, 27 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z łososiem i jajkiem w koszulce.

Wiosna to czas kiedy mamy większy apetyt na lekkie, warzywne dania. Idealnym pomysłem jest sałatka :-) Przygotowując sałatkę możemy poszaleć ze składnikami i dodać to co lubimy, lub to co mamy w lodówce. Zatem do dzieła! 


Składniki:
  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 dowolnej sałaty: masłowej, rukoli, roszponki, na co tylko macie ochotę!
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 6 rzodkiewek 
  • 1/3 papryki żółtej
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól 
Przygotowanie:

Sałatę dokładnie myję i osuszam w wirówce do sałaty. Rozrywam liście sałaty na mniejsze kawałki i układam na talerzu. Pomidorki kroję w ćwiartki. Rzodkiewki kroję w plastry, paprykę w paski i również dodaję do sałaty. Łososia dzielę na mniejsze części i układam na całości. 
Przygotowuję sos: mieszam oliwę i cytrynę, doprawiam solą, pieprzem, a na końcu energicznie mieszam. Sos ma być odrobinę za kwaśny, za słony i za ostry. Polewam sosem sałatkę. 
W rondlu gotuję wodę, dodaję 1 łyżeczkę soli. Do miseczki wbijam jajko i energicznie wlewam do gotującej się wody. Czekam 2-3 minuty i wyławiam łyżka cedzakową i układam na sałacie. To samo robię z drugim jajkiem. 

Taka sałatka to idealny, lekki, kolorowy posiłek, który można zjeść z ulubionym pieczywem :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz