niedziela, 6 kwietnia 2014

Nagroda półmaratończyka: Piadina

Dziś przebiegłam swój drugi półmaraton. Wynik był zaskakujący, bo nie spodziewałam się, że mam tyle pary w nogach :) W nagrodę postanowiłam zrobić na obiad coś pysznego i dającego mnóstwo sił i energii. Wybór padł na pyszne piadiny, czyli włoskie placki :) 



Składniki:
(na 6-8 placków)
  • 3 szklanki mąki (dałam po jednej szklance mąki pszennej typ 450, jednej pszennej tortowej typ 650 i jednej pełnoziarnistej orkiszowej) 
  • 1 szklanka letniej wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 g smalcu (tak wiem, ale to sekret tej potrawy) 

Dodatki:
  • 1 kulka mozarelli 
  • 2 pomidory
  • 12 listków bazylii
  • 8 plasterków szynki długodojrzewającej (użyłam Serano)
  • bakłażan duszony z pomidorami (przepis poniżej)

Bakłażan z pomidorami:
  • 1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • oregano 
  • 2 łyżki natki pietruszki




Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wkładam do misy miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego, aż uzyskam miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję w przypadku wyrabiania rękoma.
Ciasto dzielę na 8 części i rozwałkowuję na około półcentymetrowe placki, które następnie piekę na patelni grillowej.

W międzyczasie przygotowuję dodatki: mozarellę i pomidory kroję na cienkie plastry. Myję bazylię.
Przygotowuję bakłażana duszonego w pomidorach: bakłażana smażę na patelni w 2 łyżkach oliwy aż się nie zrumieni, dodaję drobno posiekaną szalotkę i wyciskam czosnek. Gdy bakłażan zmięknie, dodaję pomidory, doprawiam solą, pieprzem, oregano, natką i duszę do miękkości.

Piadinę nadziewam szynką, plastrami pomidorów i mozarelli, bazylią, a następnie składam na pół i kładę na patelni grillowej, przygniatam ciężką pokrywką i grilluję około 5 minut.

Podobnie postępuję z piadiną, którą nadziewam duszonym bakłażanem. Dodaję do niej szynkę, kawałki bakłażana, mozarellę, składam na pół i również zapiekam. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz