wtorek, 3 czerwca 2014

Wiosenna lasagne z soczystą sałatką z pomidorów i papryki

Inspiracją dla tego dania stał się przepis Jamiego Olivera z książki '30 minut...' Postanowiliśmy jednak nieco uprościć i zmodyfikować recepturę, wyszedł na pyszny, całkiem szybki i prosty obiad. Można odnieść wrażenie, że dane to jest czasochłonne i trudne. Nic bardziej mylnego! Efekt przeszedł nasze oczekiwania, zatem zachęcam do spróbowania :)


Składniki:
(na 2 porcje)

Lasagne:
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili czerwonej
  • 1/2 papryczki chili żółtej
  • 1/2 szklanki bobu (użyłam mrożonego)
  • 1/2 szklanki groszku zielonego (użyłam mrożonego)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 
  • 100 g sera typu feta
  • 2 łyżki sera typu grana do posypania
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka:
  • 1 duży pomidor
  • 6 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 6 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 2 spiczaste czerwone papryki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1/3 żółtej papryczki chili
  • 1/3 czerwonej papryczki chili
  • 12 zielonych oliwek 
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
  • 1 i 1/2 drobno posiekanych liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:



Lasagne:
  • Do dużego garnka wlewam wodę, solę i dolewam około łyżki oliwy z oliwek. Gdy woda zagotuje się, wrzucam płaty lasagne i gotuję do miękkości, uważając by się nie rozpadły. Miękki makaron wyciągam na deskę i zostawiam do wystudzenia.
  • Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam drobno posiekaną dymkę i czosnek. Szparagi dokładnie myję, osuszam. Odcinam główki szparagów i odkładam na bok. Łodygi kroję na spore kawałki, dodaję na patelnię  razem z bobem i groszkiem. Całość smażę intensywnie przez 3 minuty, następnie zmniejszam ogień do średniego, dodaję połowę główek szparagów i duszę warzywa około 5 minut. Dodaję chili, śmietanę i mleko. Zwiększam ogień do dużego i czekam aż sos zgęstnieje. Wówczas zmniejszam moc i lekko duszę warzywny sos.
  • Do miseczki wlewam jogurt i dodaję ser. Intensywnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. 
  • Dno naczynia żaroodpornego polewam łyżką oliwy i wykładam trochę zielonego nadzienia. Następnie kładę kolejny płat lasagne, dodaję nadzienie i 2 łyżki sosu po czym nakrywam kolejną warstwą makaronu. Na wierzchu lasagne układam główki szparagów i posypuję serem grana. Całość delikatnie polewam oliwą z oliwek. 
  • Lasagnę piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, następnie wyłączam temperaturę i trzymam w gorącym piekarniku przez 10 minut. 

Sałatka:
  • Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam. Pomidora kroję w kostkę lub wedle uznania. Pomidorki koktajlowe kroję w talarki, tak samo kroję dymkę i chili. Z papryki wyciągam gniazda i pestki i kroję w dość sporą kostkę. Warzywa wrzucam do dużej miski. Oliwki dzielę na pół i dodaję do sałatki. Zioła drobno siekam i wrzucam do warzyw. Całość dokładnie mieszam. 
  • Przygotowuję dressing: oliwę mieszam z octem balsamicznym i cytryną. Doprawiam pieprzem i solą. Otrzymanym  sosem polewam sałatkę i bardzo dokładnie mieszam. Gotową sałatkę odstawiam na stół na około 10 minut, żeby nabrała smaku i aromatu. Sałatkę podaję do lasagne. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz