niedziela, 30 marca 2014

Spaghetti z łososiem i pesto

Spaghetti to danie, które można przygotować na milion sposobów, w zależności od nastroju. Dzisiejsza propozycja to lekki, aromatyczny makaron i pyszny soczysty łosoś, palce lizać! 



Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3-4 łyżki czerwonego pesto (użyłam gotowego) 
  • 2 fileciki anchois 
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 czarnych oliwek 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 150-200 g filetu z łososia 
  • 1-2 łyżki sera grana do posypania
  • Natka pietruszki/bazylia

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę, wrzucam makaron. 
Rozgrzewam patelnię. Na łyżce oliwy podsmażam czosnek, dodaję pesto i anchois. Czekam aż całość lekko się zrumieni. 
Na osobnej patelni smażę łososia. Doprawiam go wedle uznania solą, pieprzem, cytryną. 
Do pesto wrzucam ugotowany makaron i wlewam trochę wody z makaronu. Całość podgrzewam na silnym ogniu. Na koniec dodaję oliwki. Wykładam makaron na talerz, na wierzchu kładę usmażonego łososia, posypuję całość pomidorkami, natką/bazylią oraz serem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz