Spaghetti to danie, które można przygotować na milion sposobów, w zależności od nastroju. Dzisiejsza propozycja to lekki, aromatyczny makaron i pyszny soczysty łosoś, palce lizać!
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 3-4 łyżki czerwonego pesto (użyłam gotowego)
- 2 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
- 12 czarnych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150-200 g filetu z łososia
- 1-2 łyżki sera grana do posypania
- Natka pietruszki/bazylia
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę, wrzucam makaron.
Rozgrzewam patelnię. Na łyżce oliwy podsmażam czosnek, dodaję pesto i anchois. Czekam aż całość lekko się zrumieni.
Na osobnej patelni smażę łososia. Doprawiam go wedle uznania solą, pieprzem, cytryną.
Do pesto wrzucam ugotowany makaron i wlewam trochę wody z makaronu. Całość podgrzewam na silnym ogniu. Na koniec dodaję oliwki. Wykładam makaron na talerz, na wierzchu kładę usmażonego łososia,
posypuję całość pomidorkami, natką/bazylią oraz serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz