czwartek, 5 czerwca 2014

Conchigliette piccole el Pitek

Zupa-makaron. Idealnie rozgrzewająca i energetyczna :-) Cały czas zastanawiamy się czy to jednak makaron czy jeszcze zupa. Autorem tego dania jest Pitek :-) 



Składniki:
  • 150g makaronu conchigliette piccole
  • 1/2 filiżanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów w puszce 
  • 1/2 butelki pasaty pomidorowej
  • 1/2 szalotki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry (opcjonalnie) 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Szczypta chili 
  • 6 listków bazylii
  • 1,5 łyżeczki oregano 
  • 1 łyżka natki pietruszki 

Przygotowanie: 

Do garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oliwy. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaję cebulę i czosnek. Czekam do zeszklenia. Następnie dodaję przyprawy: kolendrę i kmin, wcześniej utłuczone w moździerzu. Dodaję pomidory i soczewicę. Przykrywam i zostawiam na wolnym ogniu na około 5 minut, do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję zupę aż soczewica będzie miękka.
W osobnym garnku gotuję makaron. Gdy soczewica zmięknie, dodaję do zupy makaron i całość energicznie mieszam. Gotuję przez około 5 minut. W tym czasie potrawa zgęstnieje i będzie bardziej makaronem niż zupą ;-) Jeśli chcemy otrzymać zupę, wystarczy dodać około 1 szklankę wody, my jednak preferujemy baaardzo gęstą wersję.  Przed podaniem posypuję natką pietruszki lub bazylią. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz