Składniki:
- 150g makaronu conchigliette piccole
- 1/2 filiżanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1/2 butelki pasaty pomidorowej
- 1/2 szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- Szczypta chili
- 6 listków bazylii
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam 2 łyżki oliwy. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaję cebulę i czosnek. Czekam do zeszklenia. Następnie dodaję przyprawy: kolendrę i kmin, wcześniej utłuczone w moździerzu. Dodaję pomidory i soczewicę. Przykrywam i zostawiam na wolnym ogniu na około 5 minut, do wrzenia. Zmniejszam ogień i gotuję zupę aż soczewica będzie miękka.
W osobnym garnku gotuję makaron. Gdy soczewica zmięknie, dodaję do zupy makaron i całość energicznie mieszam. Gotuję przez około 5 minut. W tym czasie potrawa zgęstnieje i będzie bardziej makaronem niż zupą ;-) Jeśli chcemy otrzymać zupę, wystarczy dodać około 1 szklankę wody, my jednak preferujemy baaardzo gęstą wersję. Przed podaniem posypuję natką pietruszki lub bazylią. Smacznego :)
W osobnym garnku gotuję makaron. Gdy soczewica zmięknie, dodaję do zupy makaron i całość energicznie mieszam. Gotuję przez około 5 minut. W tym czasie potrawa zgęstnieje i będzie bardziej makaronem niż zupą ;-) Jeśli chcemy otrzymać zupę, wystarczy dodać około 1 szklankę wody, my jednak preferujemy baaardzo gęstą wersję. Przed podaniem posypuję natką pietruszki lub bazylią. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz