Składniki:
Kruche ciasto:
- 110 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 jajko
Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml zimnej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Dodatki:
- Truskawki, około 300 g
- Czekolada ciemna, mleczna
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam ciastem formę do tarty i wkładam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piekę 30 minut.
Krem:
Do misy miksera wkładam mascarpone, dodaję cukier i ekstrakt waniliowy i mieszam wszystko przez około 2-3 minuty. W tym czasie żelatynę zalewam 1/3 szklanki wody , mieszam i odstawiam by napęczniała. Do mascarpone dodaję 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki i ubijam na wysokich obrotach 2-3, aż nie poprawnie ubita śmietana. W garnuszku podgrzewam żelatynę do rozpuszczenia, studzę i letnią powolutku wlewam do kremu. Delikatnie i dokładnie mieszam masę, tak by składniki się połączyły.
Dodatki:
Umyte truskawki kroję na ćwiartki. Czekoladę kroję na cieniutkie wiórki.
Tarta:
Na ostudzony spód wykładam krem, na nim układam truskawki, całość posypuję wiórkami czekolady i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz