Składniki:
Łosoś:
- 300 g filetu z łososia
- 4 plastry szynki serrano (lub innej długodojrzewającej)
- sól i pieprz
Kuskus:
- 1 filiżanka kuskusu
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki posikanej kolendry
- sól i pieprz
Warzywa:
- 1/2 szklanki groszku zielonego
- 1/2 szklanki bobu
- 1/2 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej soczewicy
- 1/2 papryczki chili
Sałatka:
- 1/3 główki sałaty
- 2 ugotowane buraczki
- 50 g sera feta
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Filet z łososia przekrawam na pół i doprawiam pieprzem i solą. Każdy kawałek owijam szynką. Rybę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam oliwą. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piekę łososia przez 20-25 minut.
- Bób i groszek wkładam do małego rondelka i zalewam wodą. Gotuję do miękkości. Odcedzam warzywa. Dodaję zielonej soczewicy i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość energicznie mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
- Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam gorącą wodą. Gdy kuskus napęcznieje, przekładam go na patelnię. Dodaję suszone pomidory. Zmniejszam ogień do małego. Przed samym podaniem dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki oraz posiekaną kolendrę.
- Liście sałaty dokładnie myję i rwę na małe kawałki. Buraczki i fetę kroję w cienkie plasterki, dodaję do sałatki. Oliwę mieszam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiam pieprzem i solą. Polewam dressingiem sałatkę. Na wierzch sypię wcześniej uprażone pestki dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz