sobota, 28 czerwca 2014

Pyszny łosoś zapiekany w szynce serrano

Od dłuższego czasu fascynowało nas połączenie ryby i szynki. W końcu postanowiliśmy spróbować przyrządzić takie danie. Do ryby postanowiliśmy zrobić kuskus z kolendrą i pomidorami. Idealnym dopełnieniem są warzywa z patelni: groszek, bób i soczewica oraz sałata z buraczkami i pestkami dyni. Wyszła prawdziwa uczta! Mimo wielości dań, przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu, a ryba przyrządzona w ten sposób smakuje nieziemsko :)



Składniki:

Łosoś:
  • 300 g filetu z łososia
  • 4 plastry szynki serrano (lub innej długodojrzewającej)
  • sól i pieprz 

Kuskus:
  • 1 filiżanka kuskusu
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki posikanej kolendry
  • sól i pieprz


Warzywa:
  • 1/2 szklanki groszku zielonego
  • 1/2 szklanki bobu
  • 1/2 szklanki ugotowanej do miękkości zielonej soczewicy
  • 1/2 papryczki chili 


Sałatka:
  • 1/3 główki sałaty 
  • 2 ugotowane buraczki 
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/2 cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól


Przygotowanie:
  • Filet z łososia przekrawam na pół i doprawiam pieprzem i solą. Każdy kawałek owijam szynką. Rybę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam oliwą. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piekę łososia przez 20-25 minut. 
  • Bób i groszek wkładam do małego rondelka i zalewam wodą. Gotuję do miękkości. Odcedzam warzywa. Dodaję zielonej soczewicy i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość energicznie mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
  • Kuskus wsypuję do miseczki i zalewam gorącą wodą. Gdy kuskus napęcznieje, przekładam go na patelnię. Dodaję suszone pomidory. Zmniejszam ogień do małego. Przed samym podaniem dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki oraz posiekaną kolendrę. 
  • Liście sałaty dokładnie myję i rwę na małe kawałki. Buraczki i fetę kroję w cienkie plasterki, dodaję do sałatki. Oliwę mieszam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiam pieprzem i solą. Polewam dressingiem sałatkę. Na wierzch sypię wcześniej uprażone pestki dyni. 
          Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz