Składniki:
Burgery:
- 2 puszki czerwonej fasoli (wykorzystałam jedną puszkę zwykłej czerwonej fasoli i jedną fasoli w sosie chili)
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
- sól i pieprz
Dodatki:
- 2 bułki
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 4-5 małych korniszonów pokrojonych w talarki
- 2 liście sałaty
- 1 cebula dymka (posiekana)
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 plastry żółtego sera
Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, następnie wykładam fasolę i duszę do miękkości. Gdy fasola zacznie się rozpadać, ugniatam ją widelcem tak aby powstała gęsta masa. Fasolę trzymam na patelni aż odparuje woda i masa będzie bardzo gęsta. Gotową fasolę przekładam na talerz do wystygnięcia.
Następnie rozgrzewam patelnię grilową, przekrawam bułki i kładę na grilu, by się podgrzały.
Do fasoli dodaję kolendrę, sól i pieprz i dokładnie mieszam. Formuję burgery. Z podanej ilości zrobiłam 4 duże kotlety. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Burgery obtaczam w płatkach owsianych, kładę na gorącej patelni i smażę po 4 minuty z każdej strony.
Spód bułki smaruję majonezem, posypuję szczypiorkiem od dymki i układam kolejno: sałatę, burgery, musztardę, żółty ser, korniszony, pomidor i resztę dymki. Nakrywam wierzchem bułki i deliktanie zgniatam. Hambux jest już gotowy do zjedzenia! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz