piątek, 13 czerwca 2014

Hambuxy z czerwonej fasoli

Dziś przygotowaliśmy obiad z lekkim meksykańskim akcentem. Akurat zbiegło się to z meczem Meksyk - Kamerun, który obfitował w ciekawe sytuacje ;-)  Ale do rzeczy, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a fasola po mistrzowsku zastępuje mięso. Zachęcam do spróbowania tej pysznej alternatywy :-)



Składniki:

Burgery:
  • 2 puszki czerwonej fasoli (wykorzystałam jedną puszkę zwykłej czerwonej fasoli i jedną fasoli w sosie chili)
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Dodatki:
  • 2 bułki
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 4-5 małych korniszonów pokrojonych w talarki
  • 2 liście sałaty
  • 1 cebula dymka (posiekana)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 plastry żółtego sera



Przygotowanie:

Na małej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, następnie wykładam fasolę i duszę do miękkości. Gdy fasola zacznie się rozpadać, ugniatam ją widelcem tak aby powstała gęsta masa. Fasolę trzymam na patelni aż odparuje woda i masa będzie bardzo gęsta. Gotową fasolę przekładam na talerz do wystygnięcia.
Następnie rozgrzewam patelnię grilową, przekrawam bułki i kładę na grilu, by się podgrzały.
Do fasoli dodaję kolendrę, sól i pieprz i dokładnie mieszam. Formuję burgery. Z podanej ilości zrobiłam 4 duże kotlety. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy. Burgery obtaczam w płatkach owsianych, kładę na gorącej patelni i smażę po 4 minuty z każdej strony.
Spód bułki smaruję majonezem, posypuję szczypiorkiem od dymki i układam kolejno: sałatę, burgery, musztardę, żółty ser, korniszony, pomidor i resztę dymki. Nakrywam wierzchem bułki i deliktanie zgniatam. Hambux jest już gotowy do zjedzenia! Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz