poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym podawane z pitą i sałatką z pomidorów i mięty

Inspiracją dla tego dania stał się przepis na marokańskie kotleciki kefta. Ponieważ jednak nie mieliśmy ochoty na mięso postanowiłam, że klopsiki powstaną z soczewicy. Wyszło pyszne, pożywne danie, w sam raz na letnią pogodę :-) 



Składniki:

Klopsiki:
  • 3/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 
  • Sól i pieprz do smaku 

Sos:
  • 1 i 1/2 pomidorów z puszki 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka:
  • 2 pomidory 
  • 1 dymka 
  • 1/2 kostki sera typu feta 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 
  • Sól i pieprz do smaku 

Dodatki: 
  • Chlebki pita 
  • Szklanka zielonego, ugotowanego groszku 
  • Gałązki kolendry do podania 
 
 
 
Przygotowanie:

Klopsiki:
Zieloną soczewicę wsypuję do garnka zalewam wodą w proporcji 2:1 i gotuję około 20 minut. Gdy zielona soczewica bedzie al dente, dosypuję czerwonej soczewicy i gotuję całość do miękkości. Ugotowaną soczewicę wysypuję na sitko i bardzo dokładnie odsączam. Masę przekładam do miski i zostawiam do ostygnięcia. 
W tym czasie przygotowuję sos. Rozgrzewam łyżkę oliwy na dużej patelni, dodaję pomidory z puszki. Przyprawy wkładam do moździerza i dokładnie je rozcieram, na końcu dodaję do sosu. Sos zostawiam na wolnym ogniu, tak by odparował nadmiar wody. 
Przestudzoną soczewicę doprawiam świeżą kolendrą, pieprzem i solą, następnie zaczynam formować malutkie klopsiki. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oliwy, wkładam klopsiki. Smażę po kilka minut z każdej strony, bardzo delikatnie przewracając, bowiem klopsiki niestety mają tendencję do rozpadania. 


Sałatka:
Pomidory dokładnie myję i kroję w duże kostki, dodaję pokrojony ser, posiekaną dymkę i miętę. Całość polewam oliwą i przyprawiam pieprzem i solą.

Podanie:
Na półmisek wykładam klopsiki, polewam je sosem pomidorowym, obok kładę ugotowany zielony groszek, a całość posypuję kolendrą. 
Każdy chlebek pita rozdzielam na pół i nadziewam klopsikami z soczewicy, sosem, groszkiem i sałatką i zajadam ze smakiem :-) Pycha!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz