Składniki:
Klopsiki:
- 3/4 szklanki soczewicy zielonej
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- 1 i 1/2 pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 2 pomidory
- 1 dymka
- 1/2 kostki sera typu feta
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- Chlebki pita
- Szklanka zielonego, ugotowanego groszku
- Gałązki kolendry do podania
Przygotowanie:
Klopsiki:
Zieloną soczewicę wsypuję do garnka zalewam wodą w proporcji 2:1 i gotuję około 20 minut. Gdy zielona soczewica bedzie al dente, dosypuję czerwonej soczewicy i gotuję całość do miękkości. Ugotowaną soczewicę wysypuję na sitko i bardzo dokładnie odsączam. Masę przekładam do miski i zostawiam do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowuję sos. Rozgrzewam łyżkę oliwy na dużej patelni, dodaję pomidory z puszki. Przyprawy wkładam do moździerza i dokładnie je rozcieram, na końcu dodaję do sosu. Sos zostawiam na wolnym ogniu, tak by odparował nadmiar wody.
Przestudzoną soczewicę doprawiam świeżą kolendrą, pieprzem i solą, następnie zaczynam formować malutkie klopsiki. Na patelni rozgrzewam sporą ilość oliwy, wkładam klopsiki. Smażę po kilka minut z każdej strony, bardzo delikatnie przewracając, bowiem klopsiki niestety mają tendencję do rozpadania.
Pomidory dokładnie myję i kroję w duże kostki, dodaję pokrojony ser, posiekaną dymkę i miętę. Całość polewam oliwą i przyprawiam pieprzem i solą.
Podanie:
Na półmisek wykładam klopsiki, polewam je sosem pomidorowym, obok kładę ugotowany zielony groszek, a całość posypuję kolendrą.
Każdy chlebek pita rozdzielam na pół i nadziewam klopsikami z soczewicy, sosem, groszkiem i sałatką i zajadam ze smakiem :-) Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz