Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy z pestek winogron
Kruszonka:
- 10 g masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego do posypania babeczek
Dodatki:
- 100 g truskawek umytych i obranych
Przygotowanie:
- Do miski wkładam jajko, dodaję mleko, oliwę, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie miksuję. Następnie do masy wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i cukier i miksuję aż składniki dokładnie się połączą.
- Formę do muffinek wypełniam papilotkami, które napełniam ciastem do połowy wysokości. Dodaję pokrojone truskawki.
- Na końcu przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło, mąkę i cukier. Posypuję muffinki kruszonką i cukrem waniliowym.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza, muffinki piekę przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz