poniedziałek, 30 czerwca 2014

Muffinki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zaletą tych muffinek jest to, że przygotowuję się je błyskawicznie. Babeczki mają wyborny smak, są wilgotne i smakują wspaniale z truskawkami, chociaż te można z powodzeniem zastąpić malinami czy porzeczkami. Można je więc piec przez całe lato!


Składniki:




Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki oliwy z pestek winogron

Kruszonka:
  • 10 g masła
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego do posypania babeczek 

Dodatki:
  • 100 g truskawek umytych i obranych 


Przygotowanie:
  • Do miski wkładam jajko, dodaję mleko, oliwę, ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie miksuję. Następnie do masy wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i cukier i miksuję aż składniki dokładnie się połączą. 
  • Formę do muffinek wypełniam papilotkami, które napełniam ciastem do połowy wysokości. Dodaję pokrojone truskawki. 
  • Na końcu przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło, mąkę i cukier. Posypuję muffinki kruszonką i cukrem waniliowym.
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza, muffinki piekę przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz