Składniki:
(na 2 porcje)
Lasagne:
- 6 płatów makaronu lasagne
- 2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiem
- 3 małe ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili czerwonej
- 1/2 papryczki chili żółtej
- 1/2 szklanki bobu (użyłam mrożonego)
- 1/2 szklanki groszku zielonego (użyłam mrożonego)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 100 g sera typu feta
- 2 łyżki sera typu grana do posypania
- sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 1 duży pomidor
- 6 żółtych pomidorków koktajlowych
- 6 czerwonych pomidorków koktajlowych
- 2 spiczaste czerwone papryki
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1/3 żółtej papryczki chili
- 1/3 czerwonej papryczki chili
- 12 zielonych oliwek
- 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
- 1 i 1/2 drobno posiekanych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Lasagne:
- Do dużego garnka wlewam wodę, solę i dolewam około łyżki oliwy z oliwek. Gdy woda zagotuje się, wrzucam płaty lasagne i gotuję do miękkości, uważając by się nie rozpadły. Miękki makaron wyciągam na deskę i zostawiam do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam drobno posiekaną dymkę i czosnek. Szparagi dokładnie myję, osuszam. Odcinam główki szparagów i odkładam na bok. Łodygi kroję na spore kawałki, dodaję na patelnię razem z bobem i groszkiem. Całość smażę intensywnie przez 3 minuty, następnie zmniejszam ogień do średniego, dodaję połowę główek szparagów i duszę warzywa około 5 minut. Dodaję chili, śmietanę i mleko. Zwiększam ogień do dużego i czekam aż sos zgęstnieje. Wówczas zmniejszam moc i lekko duszę warzywny sos.
- Do miseczki wlewam jogurt i dodaję ser. Intensywnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Dno naczynia żaroodpornego polewam łyżką oliwy i wykładam trochę zielonego nadzienia. Następnie kładę kolejny płat lasagne, dodaję nadzienie i 2 łyżki sosu po czym nakrywam kolejną warstwą makaronu. Na wierzchu lasagne układam główki szparagów i posypuję serem grana. Całość delikatnie polewam oliwą z oliwek.
- Lasagnę piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, następnie wyłączam temperaturę i trzymam w gorącym piekarniku przez 10 minut.
- Wszystkie warzywa dokładnie myję i osuszam. Pomidora kroję w kostkę lub wedle uznania. Pomidorki koktajlowe kroję w talarki, tak samo kroję dymkę i chili. Z papryki wyciągam gniazda i pestki i kroję w dość sporą kostkę. Warzywa wrzucam do dużej miski. Oliwki dzielę na pół i dodaję do sałatki. Zioła drobno siekam i wrzucam do warzyw. Całość dokładnie mieszam.
- Przygotowuję dressing: oliwę mieszam z octem balsamicznym i cytryną. Doprawiam pieprzem i solą. Otrzymanym sosem polewam sałatkę i bardzo dokładnie mieszam. Gotową sałatkę odstawiam na stół na około 10 minut, żeby nabrała smaku i aromatu. Sałatkę podaję do lasagne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz