Polecam na jesienne wieczory!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 jajko
- 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki brązowego cukru
Nadzienie z dyni:
- 1 puszka pulpy dyniowej (450g)*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 200 ml skondensowanego mleka (użyłam w wersji light)
- 4 goździki utłuczone w moździerzu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki miodu
Takiej dyniowej masy użyłam podczas robienia pumpkin pie |
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Formę od tarty smaruję masłem.
- Wszystkie składniki ciasta kruchego wrzucam do misy miksera i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam nim blaszkę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu spodu zmniejszam temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.
- Pulpę dyniową wrzucam do misy miksera, wlewam mleko, dodaję jajka, cukier oaz przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Wszystkie składniki dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Powstała masa powinna być puszysta.
- Masę wylewam na podpieczone ciasto kruche i wkładam do piekarnika na 45 minut.
- Po upieczeniu tartę posypuję pestkami dyni, płatkami migdałów, pokruszonymi pistacjami. Najlepiej smakuje lekko ciepłe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz