środa, 29 października 2014

Pumpkin Pie czyli Dyniowa Tarta

Tartę dyniową pierwszy raz jedliśmy u naszych przyjaciół w Anglii. Bardzo nam smakowała. Jest to idealne jesienne ciasto, korzenne, świetnie pasuje do kawy lub imbirowej herbaty z cytryną. 
Polecam na jesienne wieczory!





Składniki:
Ciasto kruche:
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko 
  • 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru


Nadzienie z dyni:
  • 1 puszka pulpy dyniowej (450g)*
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 200 ml skondensowanego mleka (użyłam w wersji light)
  • 4 goździki utłuczone w moździerzu 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru brązowego 
  • 2 łyżki miodu 
Takiej dyniowej masy użyłam podczas robienia pumpkin pie
*możemy użyć przecieru z dyni własnej roboty

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Formę od tarty smaruję masłem. 
  • Wszystkie składniki ciasta kruchego wrzucam do misy miksera i szybko zagniatam ciasto. Wylepiam nim blaszkę i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu spodu zmniejszam temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.
  • Pulpę dyniową wrzucam do misy miksera, wlewam mleko, dodaję jajka, cukier oaz przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Wszystkie składniki dokładnie mieszam do całkowitego połączenia. Powstała masa powinna być puszysta. 
  • Masę wylewam na podpieczone ciasto kruche i wkładam do piekarnika na 45 minut. 
  • Po upieczeniu tartę posypuję pestkami dyni, płatkami migdałów, pokruszonymi pistacjami. Najlepiej smakuje lekko ciepłe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz