Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 2 kostki słodkiej czekolady, np. z krówkowym nadzieniem
- 100 ml śmietanki 12%
- szczypta cynamonu
- 6 biszkoptów (mogą być inne herbatniki)
- 2-3 mandarynki
Przygotowanie:
- Do rondelka nalewam wody, którą zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do małego i układam na garnku miseczkę, w której znajduje się pokruszona czekolada. Tak przygotowaną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Trwa to około 10 minut.
- Gdy czekolada rozpuści się dolewam 100 ml śmietanki 12% i energicznie mieszam, aż składniki się połączą i powstanie gęsta czekoladowa masa, którą na końcu przyprawiam cynamonem. Mieszankę czekoladową zostawiam jeszcze na 3-5 minut w miseczce. W tym czasie przygotowuję filiżanki, do których nalewam czekoladę. Mandarynki obieram ze skórki. Biszkopty i owoce układam obok filiżanek. Pyszny deser jest gotowy do spożycia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz