piątek, 16 stycznia 2015

Czekolada jest dobra na wszystko - ganache

Czekolada spożywana z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. Serio. Szczególnie zimą. Dziś na blogu przepis na deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodatkowo ma terapeutyczne działanie. Czekoladowy krem ganache. Może być traktowany jak czekoladowe founde, posiada też wszechstronne zalety: poprawia humor, rozgrzewa, motywuje, odpędza złe nastroje. W dodatku nie tuczy ;-) Zachęcam do spróbowania!



Składniki:
  • 80 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 2 kostki słodkiej czekolady, np. z krówkowym nadzieniem
  • 100 ml śmietanki 12%
  • szczypta cynamonu 
  • 6 biszkoptów (mogą być inne herbatniki)
  • 2-3 mandarynki



Przygotowanie:
  • Do rondelka nalewam wody, którą zagotowuję. Następnie zmniejszam ogień do małego i układam na garnku miseczkę, w której znajduje się pokruszona czekolada. Tak przygotowaną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Trwa to około 10 minut.
  • Gdy czekolada rozpuści się dolewam 100 ml śmietanki 12% i energicznie mieszam, aż składniki się połączą i powstanie gęsta czekoladowa masa, którą na końcu przyprawiam cynamonem. Mieszankę czekoladową zostawiam jeszcze na 3-5 minut w miseczce. W tym czasie przygotowuję filiżanki, do których nalewam czekoladę. Mandarynki obieram ze skórki. Biszkopty i owoce układam obok filiżanek. Pyszny deser jest gotowy do spożycia. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz