Składniki:
Curry:
- 300 g wołowiny extra pokrojonej w większe kawałki
- 300 g dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka harissy
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 garść prażonych orzechów włoskich
- sól do smaku
- 1 filiżanka ryżu
- 2 filiżanki wody
- szczypta cynamonu
- szczypta anyżu
- szczypta soli
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 garście rukoli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
- Curry zaczynam przygotowywać dzień wcześniej, wieczorem. Wołowinę kroję w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Dodaję mięso i obsmażam na silnym ogniu przez 5 minut. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, a następnie dodaję do wołowiny i smażę kolejne 3-5 minut. Dodaję pastę z curry, wiórki kokosowe i dokładnie mieszam. Dynię obieram i kroję w dużą kostkę. Dodaję do mięsa. Podlewam całość wodą i duszę na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie chłodzę curry i wkładam na noc do lodówki.
- Następnego dnia, w porze obiadu, wyciągam curry z lodówki i gotuję około 45 minut. W tym czasie doprawiam danie harissą i solą. 2 minuty przed podaniem dodaję umyty szpinak i dokładnie mieszam.
- Do rondelka wsypuję filiżankę ryżu, którą zalewam 2 filiżankami wody. Dodaję wiórki kokosowe, cynamon, anyż i sól. Zagotowuję ryż, po czym zmniejszam ogień do małego i gotuję przez około 20 minut.
- Rukolę myję, osuszam i wykładam na talerzyki. Polewam ją oliwą i sosem balsamicznym. Na małej patelni prażę włoskie orzechy, którymi posypuję sałatę, a później curry. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz