Składniki:
- 2 marchewki
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1/2 cebuli
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka grochu połówek
- 1/2 litra wody
- 1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczone)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (utłuczony)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
Przygotowanie:
- Dzień przed gotowaniem zupy (bądź tego samego dnia rano) namaczam groch.
- Warzywa myję i obieram. Marchewki i pietruszkę przekrawam wzdłuż i kroję na połówki. Seler kroję na małe kawałki. Cebulę drobno siekam. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam warzywa i podsmażam przez 5 minut. Przyprawy rozcieram w moździerzu i dodaję do warzyw.Całość smażę jeszcze 2-3 minuty. Dodaję pomidory, namoczony groch i dokładnie mieszam. Na końcu wlewam wodę. Zupę gotuję około 40 minut do 1 godziny, aż groch będzie miękki. Na końcu przyprawiam solą i pieprzem. Podaję posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz