poniedziałek, 12 stycznia 2015

Niezwykła pizza z rukolą i braseolą

W tym roku Gwiazdor spisał się na piątkę szóstkę, zostawiając nam pod choinką kamień. Prawdziwe arcydzieło, które idealnie nadaje się do pieczenia pizzy! Wypiekana na nim drożdżowa poezja jest prawdziwą gratką dla miłośników tego włoskiego placka. Ciasto jest cudownie chrupiące, a zarazem delikatne w środku. Jeśli dodamy do tego delikatną szynkę oraz przepyszną świeżą rukolę, to zapowiada się prawdziwa uczta smakosza :) Jednym słowem: cudo!




Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody 
  • 1/3 kostki świeżych drożdży 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
Dodatki:
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 10 oliwek zielonych i czarnych
  • 1 kulka mozzarelli
  • oregano do posypania
  • rukola 
  • 5 plastrów braseoli
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) 


Przygotowanie:
  • Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewam do temperatury 250 stopni Celsjusza.
  • Do misy miksera wsypuję mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Wkruszam drożdże, dodaję sól, cukier i oliwę. Zalewam ciepłą wodą. Ciasto wyrabiam około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Gotowe ciasto przykrywam lnianym ręcznikiem kuchennym, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
  • Z piekarnika wyciągam kamień. Ciasto rozwałkowuję i układam na kamieniu. Polewam passatą, układam porwaną na kawałki mozzarellę, rozrzucam artystycznie oliwki i posypuję oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładam do piekarnika i piekę 13-15 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. 
  • Gotowy placek wyciągam z piekarnika, posypuję umytą rukolą i układam plastry braseoli. Kroję na kawałki. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz