Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 10 oliwek zielonych i czarnych
- 1 kulka mozzarelli
- oregano do posypania
- rukola
- 5 plastrów braseoli
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewam do temperatury 250 stopni Celsjusza.
- Do misy miksera wsypuję mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Wkruszam drożdże, dodaję sól, cukier i oliwę. Zalewam ciepłą wodą. Ciasto wyrabiam około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto przykrywam lnianym ręcznikiem kuchennym, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut).
- Z piekarnika wyciągam kamień. Ciasto rozwałkowuję i układam na kamieniu. Polewam passatą, układam porwaną na kawałki mozzarellę, rozrzucam artystycznie oliwki i posypuję oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładam do piekarnika i piekę 13-15 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
- Gotowy placek wyciągam z piekarnika, posypuję umytą rukolą i układam plastry braseoli. Kroję na kawałki. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz