Składniki:
- 2 steki z polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki pikantnej musztardy
- 3-4 łyżki oliwy do smażenia
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 szklanka zamrożonego zielonego groszku
- 1 garść liści sałaty
- 2 garście szpinaku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 mała żółta papryczka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu balsamicznego
Przygotowanie:
- Do rondla wsypuję szklankę soczewicy, zalewam wodą i gotuję do miękkości według przepisu na opakowaniu. Gdy soczewica jest miękka, dodaję łyżeczkę harissy.
- Steki wykładam na talerz, smaruję je dokładnie musztardą.
- Groszek wrzucam do płaskiego rondelka, zalewam wodą i gotuję do miękkości (około 10 minut).
- Na patelni bardzo mocno rozgrzewam 3-4 łyżki oliwy. Układam steki. Smażę je po 4 minuty z każdej strony, a następnie jeszcze po minucie z każdej strony na mocnym ogniu. Po tym czas wykładam je na talerz, przykrywam folią aluminiową i odstawiam na bok na około 5 minut, by odpoczęły.
- Sałatę i szpinak myję, osuszam i rwę w mniejsze kawałki. Z papryki i połowy papryczki chilli wyciągam gniazdo nasienne. Papryczki kroję w talarki i układam na sałacie. Pomarańczę obieram, kroję w plastry i dodaję do sałaty. Całość polewam oliwą z oliwek. Na patelni prażę sezam i migdały i posypuję nimi sałatkę, na końcu polewam wszystko sosem balsamicznym.
- Na stole ustawiam ugotowaną soczewicę, którą posypuję natką pietruszki. Sałatkę oraz ugotowany groszek. Steki podaję bezpośrednio na talerzach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz