Składniki:
- 2 jajka
- 6 plastrów braseoli
- 3 garście szpinaku
- 1 garść sałaty
- 10 zielonych oliwek
- 1 mała pomarańczowa papryczka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ostra papryka do posypania jajek
Przygotowanie:
- Szpinak i sałatę dokładnie myję, osuszam i wkładam do miski. Oliwę mieszam z cytryną, polewam sałatę i dokładnie mieszam. Wykładam na talerze.
- Papryczkę myję, usuwam gniazdo nasienne i kroję na plasterki. Oliwki dzielę na połówki. Dokładam do sałaty. Na wierzchu układam kawałki braseoli.
- W rondelku zagotowuję wodę, zmniejszam ogień do średniego. Jajko wbijam do miseczki i następnie szybkim, pewnym ruchem wlewam do gotującej się wody. Gotuję jajko 3 minuty i wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej na mały talerzyk. Przekładam na sałatę. To samo robię z drugim jajkiem. Gotowe jajka delikatnie nakłuwam nożem i posypuję pikantną papryką. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz