piątek, 17 lipca 2015

Kasza perłowa z warzywami

Wszyscy wiemy, że kasza jest bardzo zdrowa, jednak rzadko ją jemy. Dziś proponujemy przepis na obłędną kaszę gotowaną z warzywami - danie lekkie, aromatyczne i pyszne. W sam raz na lato!



Składniki:
  • 1 filiżanka kaszy perłowej 
  • 3 filiżanki wody 
  • 1/3 dużej cukinii 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 2 średnie pieczarki 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • garść żółtej fasolki 
  • 1/2 łyżeczki harissy 
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sera pecorino 
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki 
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku 
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
  • 3 suszone pomidory



Przygotowanie:
  • Cebulę obieram i drobno siekam. Rozgrzewam patelnię z wysokimi ściankami i wlewam na nią oliwę. Dodaję cebulę i smażę minutę-dwie do zeszklenia. Cukinię obieram i kroję na kawałki. Z papryki wyrzucam gniazdo nasienne, pieczarki dokładnie myję, fasolkę obieram. Tak przygotowane warzywa kroję na kawałki - wedle uznania i wrzucam na patelnię. Suszone pomidory kroję w paski i dodaję do potrawy. Przykrywam i duszę przez 5 minut. 
  • Do filiżanki wsypuję kaszę i dodaję do warzyw. Zalewam dwoma filiżankami wody. Przykrywam i duszę potrawę przez 10 minut na średnim ogniu. Po upływie czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody - w razie potrzeby dolewam pół filiżanki. Duszę kolejne 5 minut. 
  • Sprawdzam, czy kasza jest miękka, w razie potrzeby dolewam pół filiżanki wody, dodaję przyprawy - harissę, sól do smaku oraz pietruszkę i koperek. Na koniec dodaję ser. Gotowe kaszotto podaję w miseczkach. Smacznego!



niedziela, 7 czerwca 2015

Energetyczy obiad: kasza pęczak z soczewicą i warzywami

Dzisiejszy przepis do danie w stylu "comfort food". Robi się je powoli, relaksacyjnie z możliwą lekturą w tle. Jednak sam posiłek to niezły zastrzyk rozgrzewającej energii. Może się wydawać, że połączenie kaszy i soczewicy nie jest najszczęśliwsze, ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania, bo jest pyszne!


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 suszone pomidory
  • 1 młoda cebulka
  • 1 papryka grillowana, marynowana w occie (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mieszanki warzywnej trio: kalafior, brokuł, marchewka (można dodać świeże)
  • 1 garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 kulki mozzarelli
  •  2 łyżki szczypioru od dymki
  • 2-3 łyżki natki pietruszki posiekanej wraz z łodyżkami
  • 1-2 łyżeczki harissy
  • sól
  • 2-3 garście rukoli do podania

Przygotowanie:
  • Na dno garnka z grubym dnem wlewam oliwę. Następnie dodaję kaszę oraz soczewicę i zalewam wodą. Całość zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego i gotuję 7 minut.
  • Cebulkę, suszone pomidory i papryczkę kroję i dodaję go kaszy. Przyprawiam harissą i gotuję 5 minut.
  • Do dania dodaję mrożone warzywa: brokuł, kalafior, marchewki i fasolkę. Sprawdzam czy w potrawie nie brakuje wody, jeśli tak - dolewam pół szklanki.  Przykrywam garnek i duszę na mniejszym ogniu przez około 10-15 minut, aż kasza i soczewica będą miękkie.
  • Na 2-3 minuty przed podaniem dodaję porwaną mozzarellę, szczypior od dymki i drobno posiekaną natkę. Solę, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki i bardzo dokładnie mieszam.
  • Na talarze wykładam wcześniej umytą rukolę, na niej układam kaszę z soczewicą. Smacznego!



sobota, 23 maja 2015

Uczta! Pieczony łosoś z młodą pieczoną marchewką i ziemniaczkami

Dzisiejsza propozycja to taki obiad - sałatka, ale w sumie prawdziwa uczta. Łosoś pieczony na plastrach cytryny z młodymi marchewkami i papryką rozpływa się w ustach. Pieczone, młode ziemniaczki smakują nieziemsko, a sałata dodaje świeżości i pięknego koloru. Pycha!


Składniki:
  • 200-300 g filetu z łososia
  • 3-4 plastry cytryny
  • 1 pęczek młodej marchewki bez naci
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ziemniaki
  • 5-6 liści sałaty masłowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek dobrej jakości.

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza.
  • Zimniaki dokładnie myję, osuszam i kroję w grubsze talarki. Układam w naszyciu żaroodpornym, polewam oliwą, posypuję czubrycą i solą. Wkładam do piekarnika na około 35-40 minut.
  • Na dno drugiego naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy i układam 4 plastry cytryny. Łososia solę i doprawiam pieprzem cytrynowym. Rybę układam na cytrynie, skórą w górę.
  • Młode marchewki dokładnie myję i obcinam nać. Dokładam do łososia. Umytą paprykę kroję na talarki i układam w naczyniu. Całość polewam oliwą i dokładam do piekących się ziemniaków na około 25-30 minut. Po 20 minutach przykrywam potrawę folią aluminiową.
  • Sałatę dokładnie myję, suszę w suszarce do sałaty i rwę na mniejsze kawałki. Wkładam do miski polewam oliwą i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną zieleninę układam na talerzach.
  • Pomidorki myję i kroję na ćwiartki, układam na sałacie.
  • Upieczoną rybę wykładam na sałatę, obok układam marchewki, paprykę i ziemniaczki. Smacznego!


środa, 20 maja 2015

Placek ucierany z rabarbarem

Macie ochotę na coś słodkiego, pysznego, waniliowo rabarbarowego? I w dodatku szybkiego i łatwego w przygotowaniu? Jeśli tak to to jest przepis właśnie dla Was.
Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i smakuje idealnie do kawki lub herbaty :)

Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni Celsjusza. 
  • Do misy miksera wkładam masło, wbijam jajka, wsypuję cukier i miksuję na gładką masę (około 4-5 minut). Następnie stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii.
  • Rabarbar obieram i kroję w talarki.
  • Naczynie do pieczenia ciasta smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wykładam ciasto i wyrównuję łyżką. Układam rabarbar.
  • Przygotowuję kruszonkę: wszystkie składniki wkładam do miski po cieście i palcami rozcieram masło i łączę je z mąką, cukrem i wiórkami aż powstanie kruszonka. 
  • Gotową kruszonką posypuję placek, który następnie wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!







sobota, 16 maja 2015

Śniadanie idealne - pancakes z jabłkami

W weekendy na śniadanie często jadamy pyszne, puchate pancakes. Pewnego poranka Pitek wpadł na bardzo przyjemny pomysł, by do ciasta na placuszki dodać pokrojone w kostkę jabłko. Pomysł okazał się strzałem z dziesiątkę i świetnym urozmaiceniem dla naszej pancake'owej fascynacji;-)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki naturalnej 
  • 1 łyżka cukru (może być brązowy)
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 jajko 
  • 1 jabłko

Przygotowanie: 
  • Wszystkie składniki, oprócz jabłka, wrzucam do misy miksera i mieszam na średnich obrotach około 4 minuty, do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. 
  • Jabłko obieram, kroję na ćwiartki i potem na mniejsze kawałki - to można zrobić wedle własnego uznania. Dodaję do ciasta i mieszam łyżką. 
  • Rozgrzewam sporą patelnię. Wylewam na nią łyżkę oliwy, która rozprowadzam po powierzchni za pomocą ręcznika papierowego.
  • Przy pomocy dużej łyżki formuję 3-4 placuszki i smażę po około 3 minuty z każdej strony aż będą rumiane. 
  • Pancakes podaję z ulubionymi dżemami i masłem orzechowym. Smacznego!



czwartek, 14 maja 2015

Lasagne freestyle! Lasagne z łososiem i jarmużem

To danie to stanowczo propozycja dla wielkich fanów jarmużu. Pieczony w lasagne jarmuż uzyskuje bowiem niecodzienny, w dodatku lekko kapuściany posmak. Połączenie z łososiem jest tu ciekawe, zaskakująco smaczne. Zachęcam zatem do eksperymentu :) 


Składniki: 
  • około 9 plastrów makaronu lasagne 
  • 1 szklanka pasaty pomidorowej 
  • 200 g umytego jarmużu 
  • 200 g filetu z łososia 
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz 
  • oregano
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 
  • opcjonalnie ser żółty bądź mozzarella do ułożeniu na wierzchu lasagne

Przygotowanie: 
  • Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. 
  • Łososia doprawiam solą, pieprzem a także cytryną. Na dno naczynia żaroodpornego wylewam 2 łyżki oliwy, układam rybę i piekę około 20 minut. 
  • Pasatę pomidorową doprawiam pieprzem i oregano. Wylewam ją na dno drugiego, większego naczynia żaroodpornego. 
  • Jarmuż myję osuszam i blanszuję na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty. 
  • Na dnie naczynia z pasatą układam pierwszą warstwę makaronu, następnie dodaję jarmuż i układam porwanego na kawałki łososia. Przykrywam kolejną warstwą makaronu i powtarzam czynności. Po trzeciej, ostatniej warstwie, wierzch lasagne oblewam jogurtem i układam ser. Całość posypuję oregano dla smaku. 
  • Lasagne zapiekam 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gotowe danie wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie lasagne jest gotowa do spożycia. Smacznego!





poniedziałek, 11 maja 2015

Pyszny obiad! Sałatka z pieczonymi ziemniakami, grillowaną piersią zkurczaka i serem feta

Wiosna stanowczo sprzyja sałatkowym inspiracjom. Dziś przedstawiamy pomysł na szybki, zdrowy i zarazem bardzo smaczny obiad! 

 


Składniki:
Sałatka: 
  • 7-8 dokładnie umytych liści sałaty masłowej 
  • 7 oliwek czarnych
  • 7 oliwek zielonych 
  • 7 pomidorków koktajlowych 
  • 2 łodygi szczypioru od dymki
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek 

Kurczak: 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 100 g sera feta 
  • 1 łyżeczka czubrycy do posypania 

Ziemniaki :
  • 4 ziemniaki 
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól

Przygotowanie: 
  • Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni Celsjusza. 
  • Ziemniaki (jeśli są młode) dokładnie myję, obieram oczka, osuszam i kroję w ćwiartki. Wkładam do naczynia żaroodpornego, następnie polewam oliwą, posypuję czubrycą, solą i dokładnie mieszam. Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut, aż będą rumiane i miękkie. 
  • Piersi z kurczaka przekrawam wzdłuż, żeby nie były za grube. Posypuję je czubrycą, polewam łyżką oliwy i dokładnie obtaczam w przyprawie. Rozgrzewam patelnię grillową. Układam na niej kawałek folii aluminiowej i dopiero na folię nakładam mięso. Dzięki temu kurczak nie przywrze do patelni. Grilluję mięso po 3-4 minuty z każdej strony i następnie ściągam je z folii i kładę bezpośrednio na patelni. Grilluję jeszcze po 3-4 minuty, żeby było pięknie zrumienione. 
  • Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki i układam na talerzach. Oliwki i pomidorki kroję w talarki i układam na sałacie. Szczypior drobno siekam i posypuję nim zieleninę. Z soku z cytryny i oliwy przygotowuję sos, który doprawiam pieprzem i solą. Polewam nim sałatkę. 
  • Pod koniec grillowania kurczaka nakładam na wierzch plastry sera feta i posypuje je czerwoną czubrycą. 
  • Piersi z kurczaka układam na sałacie. Upieczone ziemniaki układam wokół całego dania. Smacznego!