Składniki na 2 hamburgery:
Mięso:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Pół łyżeczki nasion kolendry utłuczonej w moździerzu
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżeczki chilli (używam pasty chilli)
- 2 łyżki oliwy (użyłam oleju lnianego)
Dodatki:
- 2 bułki (tym razem ciemne)
- Sałata
- Pół cebulki pokrojonej na cienkie talarki
- 2-3 korniszony
- 2-3 plastry sera
- Pomidor
- Majonez
- Chilli
- Musztarda
Przygotowanie:
Mięso wkładam do miski. Dodaję pietruszkę, kolendrę, chilli, oliwę, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatam i formuję dwa zgrabne burgery.
Rozgrzewam patelnię grillową i wkładam na nią hamburgery. Smażę przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Następnie, na tej samej patelni grilluję bułki. Gdy bułki są gotowe, zaczynam składać hamburgery. Spód bułki smaruję majonezem, następnie chilli, na to kładę burgera. Następnie smaruję go musztardą, układam na nim cebulkę i pokrojone w talarki korniszony i przykrywam plastrem sera. Na ser kładę pomidor i całość nakrywam wierzchnią częścią bułki. Ściskam i voila!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz