Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki ciecierzycy (około 300 g)
- 1 mała cebulka (użyłam szalotki)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 jajko (opcjonalnie, gdy masa się nie klei)
Przyprawy utłuczone w moździerzu:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka papryki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- pity około 8 sztuk
- 1 pomidor, pokrojony
- 1 marchew (starta na tarce)
- 1 sałata rzymska
- 1/3 rzodkwi białej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- kolendra
Sosy:
- ajwar (może być inny sos, np. pomidorowy)
- jogurt (z drobno posiekaną melisą)
W wieczór poprzedzający robienie falafelu namaczam ciecierzycę. Do garnka wsypuję ciecierzycę i zalewam dużą ilością wody (w proporcji 1 szklanka ciecierzycy na 2 szklanki wody), ponieważ ciecierzyca mocno napęcznieje.
Szykowanie falafeli zaczynam od dokładnego odsączenia ciecierzycy. Następnie wrzucam ją do misy malaksera, dodaję cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i mieszankę przypraw. Całość miksuję na dość gładką masę. Dolewam oliwy i mieszam, sprawdzając czy falafel będzie się dobrze zlepiał. Jeśli masa jest niezbyt podatna na formowanie kotlecików, dodaję jajko i mieszam. Formuję malutkie kotleciki. Trzeba je mocno ściskać, by się nie rozpadały.
Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron (dość sporą ilość), wrzucam na nią falafele i smażę na złocisty kolor.
W tym czasie przygotowuję wszystkie dodatki, warzywa siekam, sosy wlewam do miseczek oraz przygotowuję pity.
Sposób podania:
Pity nadziewam warzywami, falafelem, sosem i zajadam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz