wtorek, 25 marca 2014

Falafel

Falafel to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Są to pyszne, lekkie i łatwe do zrobienia kotleciki z ciecierzycy. Najlepiej smakują z pitą i kolorowymi warzywnymi dodatkami. 




Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki ciecierzycy (około 300 g)
  • 1 mała cebulka (użyłam szalotki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 jajko (opcjonalnie, gdy masa się nie klei)

Przyprawy utłuczone w moździerzu:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka soli 

Dodatki:
  • pity około 8 sztuk
  • 1 pomidor, pokrojony
  • 1 marchew (starta na tarce)
  • 1 sałata rzymska 
  • 1/3 rzodkwi białej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta 
  • kolendra 

Sosy:
  • ajwar (może być inny sos, np. pomidorowy)
  • jogurt (z drobno posiekaną melisą) 



Przygotowanie:

W wieczór poprzedzający robienie falafelu namaczam ciecierzycę. Do garnka wsypuję ciecierzycę i zalewam dużą ilością wody (w proporcji 1 szklanka ciecierzycy na 2 szklanki wody), ponieważ ciecierzyca mocno napęcznieje.
Szykowanie falafeli zaczynam od dokładnego odsączenia ciecierzycy. Następnie wrzucam ją do misy malaksera, dodaję cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę i mieszankę przypraw. Całość miksuję na dość gładką masę. Dolewam oliwy i mieszam, sprawdzając czy falafel będzie się dobrze zlepiał. Jeśli masa jest niezbyt podatna na formowanie kotlecików, dodaję jajko i mieszam. Formuję malutkie kotleciki. Trzeba je mocno ściskać, by się nie rozpadały.
Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron (dość sporą ilość), wrzucam na nią falafele i smażę na złocisty kolor.

W tym czasie przygotowuję wszystkie dodatki, warzywa siekam, sosy wlewam do miseczek oraz przygotowuję pity.

Sposób podania:

Pity nadziewam warzywami, falafelem, sosem i zajadam :)



 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz