wtorek, 11 marca 2014

Harira


Harira to jedna z najlepszych zup na świecie. Jest sycąca i bardzo rozgrzewająca, a jej przygotowanie nie jest ani czasochłonne ani trudne.




Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli nie lubimy pikantnych potraw pół łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1,5 puszki pomidorów z puszki
  • Drobno posiekana kolendra
  • Opcjonalnie natka pietruszki
  • Około 1,5 litra wody
  • Około 1,5-2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Warzywa obieram i myję. Cebulę drobno siekam, marchew i seler kroję w talarki. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam pokrojone warzywa. Podsmażam aż cebula się zeszkli. 
W moździerzu rozbijam nasiona kolendry i kminu rzymskiego, dodaję resztę przypraw (oprócz soli), mieszam i dodaję do warzyw. Całość podsmażam jeszcze około 2 minuty aż przyprawy uwolnią swój piękny aromat.
Następnie dodaję pomidory z puszki, zieloną i czerwoną soczewicę i dolewam około 750 ml wody. Po 10-15 minutach sprawdzam czy soczewica zaczęła mięknąć. Jeśli zupa jest za gęsta dodaję jeszcze około 250 ml wody. Gotuję całość dopóki soczewica nie będzie miękka.
Gdy soczewica zmięknie, dodaję ciecierzycę oraz drobno posiekaną kolendrę, około 2-3 łyżki. Oprócz kolendry do hariry można dodać też natkę pietruszki. Ostatnim etapem przygotowania hariry jest dodanie soli. Zupę solę około 1,5 łyżeczki.

Harirę podaję gorącą, obficie posypaną siekaną kolendrą. Świetnie smakuje z własnoręcznie upieczoną pitą.

*jeśli wolimy mniej gęstą zupę możemy dodać więcej wody.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz