środa, 26 marca 2014

Pita

Pita to doskonały dodatek do falafela, kefty i wielu innych dań. Przygotowanie jest dość czasochłonne ale nie wymaga dużego wysiłku. Efektem jest pyszna i ciepła pita, która doskonale uzupełnia smak naszych potraw :)






Składniki na 8 pit:
  • 1 szklanka (około 160 g) mąki pszennej tortowej
  • 1 1/3 szklanki (około 200 g) mąki pełnoziarnistej (używam orkiszowej)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 200 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 3-4 łyżki oliwy




Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucam do misy miksera. Całość wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego aż masa będzie elastyczna i lekko klejąca. Ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Po godzinie wyciągam ciasto na blat, formuję wałek, który dzielę na 8 części. Delikatnie rozwałkowuję kawałki ciasta na nieduże placki i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Warto pamiętać aby wyrastające pity były podsypane mąką, inaczej przywrą do blatu i się nie udadzą. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Pity piekę 8-10 minut aż będą rumiane. Gorące wkładam w lnianą ściereczkę by nie stwardniały.

Pity są świetnym dodatkiem do falafela :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz