Składniki na 8 pit:
- 1 szklanka (około 160 g) mąki pszennej tortowej
- 1 1/3 szklanki (około 200 g) mąki pełnoziarnistej (używam orkiszowej)
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 200 ml ciepłej wody (nie może być gorąca)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucam do misy miksera. Całość wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego aż masa będzie elastyczna i lekko klejąca. Ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Po godzinie wyciągam ciasto na blat, formuję wałek, który dzielę na 8 części. Delikatnie rozwałkowuję kawałki ciasta na nieduże placki i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Warto pamiętać aby wyrastające pity były podsypane mąką, inaczej przywrą do blatu i się nie udadzą. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Pity piekę 8-10 minut aż będą rumiane. Gorące wkładam w lnianą ściereczkę by nie stwardniały.
Pity są świetnym dodatkiem do falafela :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz