Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki (dodaję pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- duża szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- pół małej cebulki
- 1-2 ząbki czosnku, w zależności od nastroju
- 1 puszka pomidorów
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
Dodatki:
- 2 kulki mozarelli
- cienko pokrojona kiełbaska chorizo (tu ilość zależna od upodobań, ja dałam około 1/3 chorizo)
- garść zielonych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- oregano do posypania
- tymianek do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
Do misy wsypuję mąkę, kruszę drożdże, dodaję oliwę, cukier, sól, na końcu ciepłą wodę. Ciasto wyrabiam aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli jest klejące, dosypuję troszkę mąki.
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Optymalny czas to około 60 minut.
Sos:
W czasie, gdy ciasto pięknie sobie wyrasta, przygotowuję sos. Rozgrzewam małą patelnię, dodaję łyżkę oliwy, drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Czekam aż się zeszkli, a następnie dodaję pomidory i zioła. Sos gotuję około 10 minut do jego zgęstnienia, odstawiam na bok do wystygnięcia.
Pizza:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat i rozwałkowuję wedle potrzeby na kształt owalny bądź prostokąta. Przekładam na wysmarowaną oliwą blaszkę. Placek polewam sosem pomidorowym, następnie kładę pierwszą kulkę mozarelli - można ją porozrywać lub pokroić. Na ser kładę chorizo, oliwki i delikatnie rozrywam drugą kulkę mozarelli. Na koniec dodaję pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypuję pizzę ziołami.
Pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i piekę 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz