Składniki na ciasto:
1 1/4 szklanki mąki, czyli około 200 g
110 g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Dodatki do tarty:
5 gruszek, miałam 3 bardzo dojrzałe gruszki i 2 twarde
5-6 łyżek kremu migdałowego (użyłam gotowego, który otrzymałam w prezencie)
Cynamon do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i szybko zagniatam. Ciastem wylepiam okrągłą formę do tarty i wkładam do lodówki na około 30 minut. W tym czasie kroję gruszki na cienkie plasterki. Dojrzałych gruszek nie obieram, tylko kroję razem ze skórką, natomiast te twarde kroję dopiero po obraniu.
Wyciągam ciasto z lodówki, na nim rozsmarowuję warstwę kremu migdałowego, dość cienką. Na kremie układam gruszki po okręgu. Całość delikatnie posypuję cynamonem i polewam miodem (około 2 łyżki, esy floresy). Tartę piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tarta najlepsza jest na ciepło :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz