czwartek, 23 października 2014

Ciąg dalszy fascynacji: curry z kalafiora

Moja fascynacja bogactwem smaku curry trwa :) Bardzo lubię je przygotowywać, cieszy mnie wielość kombinacji i warzyw, które w curry można połączyć. Dzisiejsze curry jest pikantne, rozgrzewające i zaskakująco lekkie. Polecam!


Składniki:
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 cm korzenia imbiru/2 łyżeczki pasty imbirowej 
  • 1/2 chili (użyłam 1 i 1/2 łyżeczki harissy)
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry bądź natki pietruszki 
  • 1/2 kalafiora
  • 5 pomidorów lima (można zastąpić 1 puszką pomidorów)
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól
  • *opcjonalnie pasta curry zielona
  • 1 filiżanka ryżu 
  • 2 filiżanki wody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli 
  • kolendra/natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:
  • Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażam 2 minuty. W międzyczasie, w moździerzu ubijam nasiona kolendry i kminu, dodaję, cynamon, kurkumę, chili, i obrany, drobno posiekany imbir.  Mieszankę dodaję do cebuli i czosnku. Całość podsmażam 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję umyty i podzielony na różyczki kalafior oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Na końcu dorzucam soczewicę. Przykrywam garnek i gotuję curry przez około 25 minut. 
  • W tym czasie gotuję również ryż. Do rondelka wsypuję 1 filiżankę ryżu, zalewam 2 filiżankami wody, doprawiam kurkumą, cynamonem i szczyptą soli i gotuję ryż do miękkości. 
  • Po upływie 25 minut, próbuję, czy curry jest dobre, a kalafior miękki. Doprawiam kolendrą/natką pietruszki, cytryną i ewentualnie pastą curry. Na koniec potrawę solę. 
  • Do miseczek nakładam ryż i curry, całość posypuję kolendrą bądź natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz