Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 cm korzenia imbiru/2 łyżeczki pasty imbirowej
- 1/2 chili (użyłam 1 i 1/2 łyżeczki harissy)
- 2-3 łyżki posiekanej kolendry bądź natki pietruszki
- 1/2 kalafiora
- 5 pomidorów lima (można zastąpić 1 puszką pomidorów)
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- *opcjonalnie pasta curry zielona
- 1 filiżanka ryżu
- 2 filiżanki wody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- kolendra/natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Podsmażam 2 minuty. W międzyczasie, w moździerzu ubijam nasiona kolendry i kminu, dodaję, cynamon, kurkumę, chili, i obrany, drobno posiekany imbir. Mieszankę dodaję do cebuli i czosnku. Całość podsmażam 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję umyty i podzielony na różyczki kalafior oraz obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Na końcu dorzucam soczewicę. Przykrywam garnek i gotuję curry przez około 25 minut.
- W tym czasie gotuję również ryż. Do rondelka wsypuję 1 filiżankę ryżu, zalewam 2 filiżankami wody, doprawiam kurkumą, cynamonem i szczyptą soli i gotuję ryż do miękkości.
- Po upływie 25 minut, próbuję, czy curry jest dobre, a kalafior miękki. Doprawiam kolendrą/natką pietruszki, cytryną i ewentualnie pastą curry. Na koniec potrawę solę.
- Do miseczek nakładam ryż i curry, całość posypuję kolendrą bądź natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz